Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Tojásételek - atkinseseknek és tojáskedvelőknek

Tojásételek - atkinseseknek és tojáskedvelőknek


A következőkben ömlesztve olvashatsz néhány tojásos receptet, amelyek nagyon hasznosak lehetnek, ha az atkins diétát követeted.

Sokan félnek a tojásfogyasztástól a koleszterin szint miatt. Én csak a saját tapasztalatomra hivatkozhatok: az atkins diéta előtt magas volt a koleszterin szintem (nem vészesen, de 6-7 között). Néhány hónap atkins után csináltatott vérvizsgálaton már 4.2 volt, holott rengeteg tojást ettem.

Tojásételek - atkinseseknek és tojáskedvelőknek

Sarah rántottája (6 g szénhidrát)
3 tojás, 1 ek tejszín, csipet só, csipet bors, 2-3 csík fõtt darabolt sonka, 1/4 csésze darabolt gomba, 1 kk friss fokhagyma, 1 kk krémsajt, 1 kk vaj, 1 kk vágott koriander Keverd össze a tojásokat a tejszínnel, add hozzá a sót és a borsot. Egy serpenyõben a vajon pirítsd mg a gombát és a fokhagymát, add hozzá a tojás keveréket és süsd készre. Csökkentsd a hõfokot és add a tojáshoz a krémsajtot, a koriandert és az összevágott sonkát. Keverd kicsit össze, amíg a sajt megpuhul (de nem olvad meg teljesen), majd tálald.

Lengyel, avagy zsidó tojás
Kõkemény tojás, apróra vágott hagyma, egy kis zsír (lehetõleg liba) mustár, bors, só Ezeket krémmé keverve, salátalevélbe tekerve, kifagyasztva fogyasztjuk.

Töltött tojás
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg pulykamell sonka, 10 dkg ömlesztett sajt, két kanál tejföl, kevés só, ételízesítõ, mustár A tojást megfõzzük, meghámozzuk, kettészeljük. A tojássárgáját kiszedjük, és egy tálba rákjuk, összeturmixoljuk az apróra vágott sonkával, a sajttal, a tejföllel. Sóval, esetleg ételízesítõvel és mustárral ízesítjük. A tölteléket visszatesszük a tojásfehérjébe.

Petrezselymes töltött tojás
2 db fõtt tojás, kevés margarin, egy csokor petrezselyemzöld, só, bors, mustár A kemény tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük, villával összetörve simára keverjük a vajjal és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Megízesítjük kevés sóval, borssal, mustárral. Visszatöltjük a tojásfehérjébe.

Rántottával töltött pulykamell
A pulykamell szeleteket, vékonyra kiverjük, megsózzuk. 4-5 tojásból, és gombából rántottát készítünk. Megtöltjuk vele a pulykamelle szeleteket, felgöngyöljük és mindegyik göngyöleget körbetekerjük 1 vékony csík bacon-szalonnával. Kivajazott jénaiba egymás mellé rákjuk õket. Párolunk spenótot rákunk melle és leontjuk 2dl tejszínnel, és egy marék reszelt sajtot szórunk rá, alufólia alatt kicsit párolni, majd alufólia nélkül rápirítani.(a húst és a spenótot ízlés szerint ízesíteni kell)

Tojásos csirkecombok salátán
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkecomb, 6 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor snidling, 2 fej saláta, só A csirkecombokat lebõrözzük, a csont mellett bevágjuk, és besózva kicsit állni hagyjuk. Nagy serpenyõben forró olajra tesszük, kicsit megpirítjuk, majd kevés vizet öntve alá, letakarva puhára pároljuk. Felütjük a tojásokat, sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel és snidlinggel fölverjük. A csirkét zsírjára sütjük, elrendezzük a serpenyõben, és a tojással felöntjük. Amikor a tojás megdermedt, a combok mentén négy adagra osztjuk, és frissen laskára vágott, finom ízesített salátán tálaljuk.

Sonkás Frittata (4 személyes adag)
Hozzávalók: 8 tojás, 125 ml víz, só, bors, 6 szelet sonka (vékony szelet), 1 közepes paradicsom Felverjük a tojást a vízzel, és ízesítjük. Egy teflon serpenyõbe beletesszük a sonka szeleteket, majd a 2 kanál pestót, egyenletesen elkenjük a sonka tetején. Közepes hõn kezdjük sütni a sonkát a serpenyõben, majd ráöntjük a felvert tojást. Sütés közben spatulával óvatosan felemeljük a tojás széleit, hogy a tetején levõ lágy tojás, a sült alá folyjon. Megszórod az apróra összevagdalt paradicsommal, majd amikor jól átsült a tojás, óvatosan tányérra csúsztatod, és mint egy tortat felszeleteled. Ch:1,7g

Töltött tojás
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg pulykamell sonka, 10 dkg ömlesztett sajt, két kanál tejföl, kevés só, ételízesítõ, mustár A tojást megfõzzük, meghámozzuk, kettészeljük. A tojássárgáját kiszedjük és egy tálba rákjuk, összeturmixoljuk az apróra vágott sonkával, a sajttal, a tejföllel. Sóval, esetleg ételízesítõvel és mustárral ízesítjük. A tölteléket visszatesszük a tojásfehérjébe.



Írta: Hoxa, 2005. október 21. 10:36
Fórumozz a témáról: Tojásételek - atkinseseknek és tojáskedvelőknek fórum (eddig 14 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook