Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

A betegségek elleni legjobb védelem a stabil immunrendszer

Kategóriák: Összes cikk » Szépség & egészség » Egészség


A stressz nemcsak közvetlenül a sejteket terheli, hanem tápanyagrabló is lehet.
Adott körülmények között nagy mennyiségű fehérjét, vitamint vagy nyomelemet vesz igénybe, ez pedig később a sejtekben és mindenekelőtt az immunrendszerben hiányt okoz.


A természet egyik legegyszerűbb mechanizmusa a stressz és az immunrendszer állandó kölcsönhatása. Minden stressz, amit csak teszünk, vagy gondolunk.
Lehet akár egy hunyorítás csupán, egy futó gondolat, de lehet stretching gyakorlatok végzése, vagy favágás a ház mögött. Az autóvezetés, a golf, a nyaralás megtervezése, a szerelem, a játék a gyerekekkel - mind mind stresszhatás.

Az egyik szinte észrevehetetlen, a másik súlyosabb. Nem csak a gondok és problémák követelnek sokat testünktől, de az ötös találat a lottón vagy a szerelmi érzések is.
A stressz mindegyik esetben gyengítő hatással van a sejtekre, hacsak az egészséges immunrendszer nem veszi védelembe őket.
A baktériumok és az egyéb mikrobák stresszfaktorokká válnak a táplálék emésztése során éppúgy, mint az éhség vagy a szomjúság érzékelésekor. Minél többször és minél hosszabban tesszük ki magunkat stresszhelyzeteknek, annál fontosabb, hogy védőbástyát képezzünk az immunrendszerből, hogy az a stressz által legyőzött sejtek miatt soha ne legyen sebezhető és védetlen a betegségokozó mikroorganizmusokkal, így a baktériumokkal, a vírusokkal vagy a szabad gyökökkel szemben.

Immunrendszerünk felépítése meglehetősen bonyolult, négy különböző összetevőből áll:

1-A csecsemőmirigy tulajdonképpen az immunrendszer legfontosabb eleme. Bizonyos fehérvérsejteket szabályoz:a T-limfocitákat , közéjük tartoznak a természetes ölősejtek, az ellenséges baktériumok, gombák, vírusok , paraziták és egyéb kórokozó mikrobák rémei.
A csecsemőmirigy a kor előrehaladtával fokozatosan összezsugorodik, és veszít teljesítőképességéből. Hogy erőteljes maradhasson, mindenekelőtt C-vitaminra (friss gyümölcsökből) E-vitaminra (a növényi olajakból), szelénre és cinkre (a teljes kiőrlésű gabonakészítményekből), valamint karotinra (a sárga , zöld vagy piros gyümölcs-és zöldségfélékből) van szüksége.

2-A fehérvérsejtek immunrendszerünk katonái. Több fajta létezik belőlük:neutrofilek, eozinofilek, bazofilek, monociták és limfociták, valamennyi a kórokozók esküdt ellensége.
A fehérvérsejtek termeléséhez és feladataik megfelelő teljesítéséhez elegendő tápanyag bevitelre van szükség, az egészséges táplálkozás tehát alapkövetelmény.

3-A lép nagyszerű tisztító szerv. 150-200gramm súlyú, lebontja az elhasznált immunmolekulákat, majd kimossa, és újakkal pótolja őket.
A lép limfocitákat is termel.

4- A nyirok világossárga folyadék, nem más , mint vérünk nedves része, a vérplazma.
A nyirok kilép az igen vékony vérerekből, és extracelluláris folyadékként , illetve a nyirokerekben keringő nyirokfolyadékként összegyűlik. A nyirokfolyadék összegyűjti a mérgező és káros részeket és összetevőket, majd a nyirokcsomókhoz szállítja őket , ahol elpusztulnak.

Immunrendszerünk is immunvédelemre szorul.A cikket írta: Elviracska, 2007-11-20 06:03

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: A magas vérnyomásHa ez tetszett, olvasd el a következő, Elviracska által felvitt cikket is: Emésztési zavarok (Egészség, A test egészsége)