Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Téli friss salátánk alapanyaga - a kínai kel

Kategória: Összes cikk » Diéta & fitness » Diétás receptek


A nálunk kevésbé elterjedt kínai kelről, felhasználásáról pár mondat és receptek.
Érdemes széles körben felhívni a figyelmet erre a zöldségre. Pótolja a fejessalátát, egész télen kapható és viszonylag olcsó.
Főzeléknek is kiváló, és nincs olyan puffasztó hatása, mint a hagyományos kelkáposztának.


A kínai kel


Jön a tél, és egyre nehezebb lesz biztosítani a jó kis kalóriaszegény salátákat a fogyókúrázóknak.
Ezért gondoltam, ráirányítom a figyelmet a nálunk szerintem kevésbé ismert, és ritkán fogyasztott kínai kelre.

Kelet-Ázsiában (Kína, Japán) csaknem kétezer év óta ismert és termesztett növény. Európába a múlt században került, de az 1950-es évekig alig ismerték, míg az utóbbi néhány évtized alatt Nyugat-Európában és az USA-ban nagy népszerűségre tett szert. Ausztriában és Svájcban az egyik legfontosabb zöldségnövény. A nálunk ismert káposztafélék távoli rokona.

A levelek alakja, vastagsága, színe alapján két fő típusra lehet elkülöníteni: az egyiken a levelek hosszú hengeres fejet képeznek, míg a másikra a zömök kerekded fejforma jellemző. A levelek széle a simától a hasadtig változhat. Felületük általában kissé ragacsos, gyengén szőrös.

Beltartalmi értéke nagy, 2-3% szénhidrátot, 1,5% fehérjét, 0,35% savat, sok C-vitamint tartalmaz. Ásványi sói (Ca, P, Fe) is jelentősek. Energiaértéke 67-92 J
Kissé durvább levélnyele és levéllemeze van, mint a fejes salátának. Elkészítése azonban általában hasonló, mint az egyéb salátáké. Intenzív keserű anyagot nem tartalmaz, így nem kell előzőleg sós-ecetes vízben előáztatni.

Az 1-5 kg közti fejekből kalóriaszegény, vitamindús ételek készíthetők. Viszonylag magas C-vitamin-tartalma mellett nagy mennyiségű aminosav található benne. Jó tárolhatósága miatt jelentős szerepe lehet a téli zöldségválaszték bővítésében. Külföldön elsősorban salátanövény és csak másodsorban főzelékféle. Általában a salátát és a kelkáposztát helyettesíti.

A téli hónapok friss zöldségféléje a kínai kel, amely inkább a salátához hasonlít - leveleinek lágyságával és üde ízével -, mint a kelkáposztához.
Hosszúkás zöld leveleinek fejlett vastag főere szinte sohasem kesernyés és külön is felhasználható, hasonló módon a spárgához. Kelet-Ázsiából - Amerikán keresztül - jutott el Európába. A hűvösebb éghajlatú országokban a jelentősebb zöldségek közé tartozik. Nálunk kevésbé ismert, csak az utóbbi évekbe jelent meg a piacon, de aki megkóstolta, legtöbbször rendszeres vásárlója is lett.
Őszi termésű növény, október közepén, november elején szedhető.

Táplálkozás-élettani jelentőségét éppen az növeli, hogy télen is fogyasztható.
Elsősorban jelentős C-vitamin, (30 mg/100 g) karotin, kálium és növényirost-tartalom jellemzi.
A kínai kel alsó külső leveleit - amelyek nem fogyaszthatók - már szedéskor eltávolítják., így felhasználáskor legfeljebb a levelek végét célszerű levágni, ahol rostosabb a főér. Ezzel elérjük azt is, hogy a külső levelek szétesve alaposabban megmoshatók és gondosan eltávolítható a közéjük került szennyeződés.

Elsősorban nyers salátákat készíthetünk belőle, önmagában vagy más nyersanyagokkal keverve. C-vitamin- tartalmát így hasznosíthatjuk legjobban.
Köretként párolva, sütve fogyasztható, de jóízű levest is főzhetünk kínai kelből.
Hagyományos főzeléknek is elkészíthetjük. Tojással, hússal kombinálva egytálételként is kerülhet az asztalra. Színe és változatos formája miatt jól hasznosítható hidegtálak díszítésére, üde színt és friss ízt jelent a téli hónapokban.
Része lehet zöldségleveseknek, belefőzhetjük hús- és csontlevesbe.
Alacsony energiatartalma, viszonylag magas telítő értéke, különösen fogyókúrás, sószegény és vegetáriánus étrendben kedvező.
A csecsemők főzeléke között is elsőként szerepel, mivel könnyen emészthető, ebben az esetben elsősorban a levelek zöld részét, apróra vágott burgonyával sűrítve adjuk.
Eltarthatósága rövid, sajnos fagyasztani nem lehet és más tartósítási mód sem jellemző rá.
Tehát: vitaminos salátáknak, hidegtálakba, főzeléknek, húspótlónak sütve, rántva, rakva, tésztára stb. egyaránt kitűnő. Rendkívül ízletes diétás étel.

RECEPTEK

Rakott kínai kel

1 fej kínai kel, 1/2 kg sertéscomb, 30 dkg rizs, 2pohár tejföl, só, bors, pirospaprika, Vegeta.

A leveleire szedett és megmosott kínai kelt a forrástól számított 5 percig főzzük. Ugyanígy előre megfőzzük a rizst is. Kiolajozott tepsi alját kibéleljük a kínai kel felével, erre tesszük a tölteléket. Töltelék: a megfőzött rizshez hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. Majd a töltelék tetejére borítjuk a kellevelek másik felét. A tejfölben elkeverjük a Vegetát és ezzel locsoljuk még sütés előtt, majd sütés közben legalább kétszer a rakott kínai kelt.
Kínai kel párizsiasan

1 fej kínai kel, 3 db tojás, liszt, só.

A kínai kelt megmossuk és leveleire szedjük. A tojásokhoz kevés lisztet teszünk, megsózzuk és ebbe mártjuk a leveleket. Forró olajban vagy zsírban hirtelen kisütjük.

Kínai kel narancslében

1 fej kínai kel, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 1 citrom, 2-3 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, cukor, só, 5 evőkanál narancslé.

A megmosott, lecsurgatott kínai kelt laskára vágjuk, ráreszeljük a hagymát és a sárgarépát. Összekeverjük és rácsavarjuk a citrom levét, majd enyhén megsózzuk. A zöldséget fél óráig pihentetjük. Addig kikeverjük az öntetet, amelyhez adunk borecetet, olajat, narancslevet és enyhén megcukrozzuk. Ráöntjük a zöldségekre és tálalásig jégbe hűtjük.

Kínai keles melegszendvics

A kenyérszeletek mennyiségétől függően készítjük a tölteléket. A töltelékbe ízlés szerint teszünk lángolt kolbászt (esetleg sonkát, főtt tarját vagy maradék sült húst), főtt tojást, mustárt, tejfölt, borsot, vöröshagymakrémet és megmosott, apróra vágott kínaikel-leveleket. Ezeket jól összedolgozzuk és a megvajazott kenyérre kenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben rózsaszínűre sütjük.

Kínaikel-levélnyél vajas morzsával.

1 kg kínai kelkáposztát főzeléknek vagy más ételnek felhasználunk. Levélnyelét viszont hosszúkás szeletekre vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Világos színű vajas morzsát készítünk, sóval, cukorral ízesítjük, és leöntjük vele a megfőzött levélnyelet. Sütőben előmelegítve tejfölösen fogyasztjuk.



Kínaikel-főzelék.

1 kg kínai kelt külső leveleitől megtisztítunk, szeletekre vágunk, ugyancsak szeletelt burgonyát adunk hozzá. Köménymaggal, sóval, borssal ízesítve 10 perc alatt puhára főzzük. Világos, fokhagymás, paprikás rántással sűrítjük. Pörkölthússal, fasírttal fogyasztjuk.

Rántott kínai kel.

1 kg-os kínai kel torzsáját kivesszük, a fejet sós vízben puhára főzzük, lecsurgatjuk, leveleire szétszedjük. Sós, borsos tojásba forgatva forró zsírban megsütjük. Melegen fogyasztjuk.

Kínaikel-saláta.

1 kg zsenge, fiatal termést megtisztítunk, leveleire szétszedjük. Salátalevet készítünk ecettel (citrommal), cukorral, esetleg kevés olajjal, majd ráöntjük. Egy óra múlva fogyaszthatjuk. Meleg salátalével elkészíthetjük fonnyasztva is.

Üdítő kínaikel-koktél.
Úgy készül, mint a rebarbara- vagy a mángold-koktél.


Több (8-10)személyre szóló receptek:

Kínaikel-krémleves

1 kg kínai kel, 0,08 kg liszt, 1 fej vöröshagyma, 0,2 lit. tejszín, só, bors,
szerecsendió.
A jól megmosott kínai kelt metéltre vágjuk és annyi hideg vízben, hogy éppen
ellepje, feltesszük főni, vöröshagymával, sóval ízesítjük. Ha megfőtt áttörjük
vagy turmixoljuk és tűzre visszatéve felforraljuk. Lisztből és tejszínből
készült habarással sűrítjük. Őrölt borssal és szerecsendióval
ízesítjük.(Dúsítását tojássárgájával közétkeztetésben nem javasoljuk). Pirított
zsemlekockával tálaljuk.

Párolt kínai kel

2,5 kg kínai kel, 0,1 lit. étolaj, kapor, köménymag, konyhasó.
A megtisztított, ujjnyi karikákra vágott kínai kelt felmelegített olajon átfuttatjuk, sózzuk, meghintjük őrölt köménymaggal és finomra vágott kaporral.
Kevés vizet vagy csontlevet aláöntve fedő alatt pároljuk. Párolt sült csirke, pulyka, hal mellé adható köret.

Kínaikel-főzelék II.

2,5 kg kínai kel, 0,08 lit. étolaj, 0,14 kg liszt, 0,3 lit tejföl, fokhagyma, só, köménymag, rozmaring, kakukkfű ízlés szerint.
A kínai kelt ujjnyi vastag karikákra vágjuk, annyi hideg vízben, hogy ellepje feltesszük főni, sózzuk, köménymaggal, rozmaringgal, kakukkfűvel ízesítjük.
Olajból, lisztből zsemleszínű rántást készítünk és ha a kínai kel megfőtt, besűrítjük, végül tejfellel dúsítjuk. Utánízesítjük és készre főzzük.

Kínai kel tojással

1,5 kg kínai kel, 0,20 kg hagyma, 0,2 lit. olaj, 10 db tojás.
A kínai kel tömör részéből készítjük. A karikára vágott hagymát az olajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk az ujjnyi vastag karikákra vágott kínai kelt és óvatosan kevergetve fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha kész, egyenként ráütjük a tojásokat, enyhén megsózzuk és lefedve ízlés szerinti keménységűre sütjük.
(A végén a fedőt vegyük le, hogy a sárgája szépen megmaradjon, mint a tükörtojás sütésénél).

Kínaikel-saláta II.

1 kg kínai kel, 0,3 kg paradicsom, 0,1 kg trappista sajt, 5 db tojás, 0.1 almaecet, metélőhagyma, kristálycukor, só ízlés szerint.
A kínai kelt ujjnyi széles darabokra, a paradicsomot és a főtt tojást cikkekre vágjuk és elkeverjük az apró kockákra vágott sajttal. Ráöntjük a cukorral, sóval ízesített almaecetet és az apróra vágott metélőhagymát és néhány tojáscikkel díszítve tálaljuk. A salátaöntet többféle is lehet. Pl. tartármártás, paradicsomos majonéz mártás, vagy olajos, mustáros citromos öntet.

Kínaikel-saláta gazdagon

Kínai kel 1 kg, sárgarépa 0,20 kg, búzacsíra vagy darált dió 0,03 kg, méz 0,03 kg, citrom 3 db, metélőhagyma, petrezselyemzöld ízlés szerint.
A kínai kelt vékony metéltre vágjuk és összekeverjük a finomra reszelt sárgarépával és a búzacsíra (vagy dió) felével, az apróra vágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával, enyhén megsózzuk és állni hagyjuk.
Közvetlen tálalás előtt locsoljuk meg a citromok mézzel ízesített szűrt levével.
Lazán átforgatva a maradék búzacsírával (vagy dióval) meghintve tálaljuk.

Egy újabb recept az oldalról. Kiegészítem vele a cikket.:
Kínai kelsaláta
Diétás jellemző: Kalóriaszegény
Kategória: Saláták, öntetek
Hozzávalók: 1 kínai kel,
1 narancs,
2 banán,
10 dkg apróra vágott mogyoró v. dió,
10 dkg ementáli sajt,
4 ek. tejföl,
1 citrom leve,
2 gerezd fokhagyma,
egy kevés ecet,
só,
fehérbors,
Elkészítés: A kínai kelt megtisztítjuk, megmossuk, s egy centi széles csíkokra vágjuk. A narancsot úgy hámozzuk meg, hogy a fehér belső héját is eltávolítjuk, tehát csak a tiszta gyümölcshús maradjon meg. A narancsot tetszés szerinti méretű kockákra vágjuk. A sajtot szintén tetszés szerinti szeletekre vágjuk.
Egy citrom levét a szétnyomkodott fokhagymával, az ecettel, sóval és borssal jól összekeverjük. A salátalébe beletesszük a saláta hozzávalóit, és jól összekeverjük. Egy órán át hűtőszekrényben érleljük. Ezután csinos üvegtálba rakjuk, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Tanácsok: Frissítő, élénkítő, vitaminokban gazdag saláta!
Felvitte: bnedora, 2007-12-20, 15:48

EGY ÚJABB RECEPT a
Almás kínaikel töltve


Hozzávalók:

1 kg kínai kel
25 dkg pulyka darálthús
3 darab savanykás alma
2 evőkanál borecet
1 csomó petrezselyemzöld
1/2 bögre rizs
1 kis fej vöröshagyma
2 dl joghurt
1 darab tojás

olaj
kakukkfű



Elkészítése:

A reszelt hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darálthúst, sóval, kakukkfűvel és petrezselyemmel ízesítjük, majd megpirítjuk. Közben a rizst félpuhára főzzük. Mikor mindkettő kihűlt, összekeverjük és egy egész tojást adunk hozzá. 8 nagy kellevelet forrásban levő sós vízbe mártunk, majd lecsöpögtetünk. Mély hőálló tál aljára tesszük a feldarabolt kel felét, megsózzuk és befedjük almaszeletekkel. A darálthúst beletekerjük a kellevelekbe és ráfektetjük az almaszeletekre, amit újra befedünk a maradék apróra vágott kellel megsózzuk és almaszeletekkel befedjük. A joghurtot 2 evőkanál borecettel és olajjal kikeverjük, majd ráöntjük a tetejére. A tálat befedjük, és forró sütőben kb. 25 percig sütjük.



A cikket írta: pencil, 2007-10-16 06:03 (utoljára módosítva: 2008-01-16 14:01)





Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Főzz másképpen! - Receptverseny harmadszor!



Ha ez tetszett, olvasd el a következő, pencil által felvitt cikket is: Hirtelen halál - mit tehetünk? (Egészség, Betegségek, kezelések, alternatívák)