Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Zsíradó

Kategória: Összes cikk » Diéta & fitness » Egyéb diétás témák


Nagy Britanniában készült egy kutatás, amely szerint, ha a zsíros, egészségtelen ételekre magasabb adót vetnének ki, akkor nagyon sok szív- és érrendszeri betegség megelőzhető volna.

A Journal of Epidemology and Community Health című szaklap írása szerint, ha a magas zsír-, cukor-, illetve sótartalmú élelmiszereket 17,5%-os adóval súlytanák a jelenlegi helyett, akkor akár 1,7%-os csökkenést érhetnének el a szívbetegségek terén.

A kutatók szerint az új adó bevezetésével az embereket az egészségesebb élelmiszerek fogyasztása felé lehetne terelgetni.

2004-ben már felbukkant ez az ötlet, de akkor politikai szinten meg is bukott, Tony Blair elutasította a javaslatot. Jelenleg előhozakodtak a tanulmánnyal és újfent vitára bocsátották, hátha...

Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon az emberek a megemelkedett árak estén csakugyan a zöldségek és az egészségesebb táplálékok felé fordulnának-e? Úgy tűnik a szeszesitalok és a cigaretták után a szaftos, vagy édes élvezeteknek is búcsút mondhatnak a britek. Van benne ráció, bár nem biztos, hogy minden magas zsírtartalmú étel egészségtelen, gondoljunk például a sajtokra.

Talán eljön még az az idő, amikor a nagyobb kalóriatartalmú ételekért több pénzt kell kifizetnünk, az egészségünk érdekében.
Én úgy látom, hogy például a dohányáruk jövedéki adójának növelése sem hozta meg Magyarországon a kívánt hatást. Gyakran látom, hogy ennek hatására a drágább, minőségibb cigaretták helyett most az olcsóbb, gyenge minőségű, csempészett füstölnivalókat vásárolják a metróaluljárókban.
Eljön még az idő, amikor a Kálvin téri metróban majd 3 rúd cupákos szalámit árulnak fű alatt?A cikket írta: Hoxa, 2007-08-04 13:03 (utoljára módosítva: 2007-08-05 12:25)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Fogyókúra - mi a megoldás?Ha ez tetszett, olvasd el a következő, Hoxa által felvitt cikket is: A 3 órás diéta (Más diéták, Egyéb diéták)