Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Dohányzás károsító hatása az emberi szervezetre

Kategória: Összes cikk » Szépség & egészség » Egészség


A dohányzás függőséget, szenvedélybetegséget okozó pótcselekvés, amire a szervezetnek nincs szüksége. Hamár függőséget okoz, akkor már nagyon nehéz letenni, mert már „Ő” irányit minket. Miért is érdemes ez ellen az ördögi rúd ellen tenni?
Vizsgálatok bizonyítják, hogy a dohányzás kb. 10 évvel csökkenti a várható élettartalmat.
Ez csak a kisebbik gond, mert nem mindegy, hogy azt az életet, amit vele élnek, milyen egészségi állapotban élik meg a dohányosok.


Dohányzás károsító hatása az emberi szervezetre A dohánynak sokrétű károsító hatása van, íme néhány közülük.

- Érrendszert károsító hatások: a nikotin erősen érösszehúzó hatású, különösen hat a koszorúerekre. Ez a hatás visszafordíthatatlanul károsítja az érfalat. CO tartalma hypoxiát (oxigén hiányt) okoz. Szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában is.

- Carcinogén hatása: a dohányban lévő nehézfémek tüdőrákot, a benzol leukaemiát, az aromás aminok húgyúti rákot, a N-Nitrosonornicotin nyelőcsőrákot, szájüregi rákot, a policiklusos aromás szénhidrogének tüdőrákot, gégerákot okoznak. Ezen kívül még gyomorrákot, hasnyálmirigy rákot produkál.

- Légúti betegségek: a nem dohányosokhoz képest akár harmincszor nagyobb a chronicus bronchitis kialakulása. Gyakoribb a hörgő astmás betegsége.Felelős még a légutakban lévő gennyes felhalmazódásért is.

- Emésztőrendszerre kifejtett hatása: régóta ismert, hogy az érösszehúzó hatása miatt-ami folyton ismétlődik- jóval gyakoribb a nyombél-és gyomorfekély.

- Magzati károsodás: több ezer magzat/koraszülött halálát okozza az anyai dohányzás. Szén-monoxid tartalma súlyos magzati oxigénhiányt okoz.


Ha érzünk magunk és embertársainkkal – a passzív dohányzás is ezeket a betegségeket okozza- szemben felelősséget, akkor ne hagyjuk, hogy a dohányzás tönkre tegye az emberi életet.A cikket írta: szjmabe, 2007-09-24 13:03 (utoljára módosítva: 2010-01-14 22:08)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Colitis ulceroza: autoimmun betegség egy fajtájaHa ez tetszett, olvasd el a következő, szjmabe által felvitt cikket is: Laborértékek változása terhességben (Terhesség, Szűrések)