Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Lekvárok, dzsemek, ízek

Lekvárok, dzsemek, ízek


A fent felsoroltak gyümölcsből készült zselés állagú finomságok. Általában úgy készülnek, hogy cukor hozzáadása után a gyümölcsös keveréket addig főzzük, míg sűrűsödni, zselésedni nem kezd. De mi is a különbség köztük?
Lekvárok, dzsemek, ízek

Mi a lekvár?

A lekvárt többféle, apró gyümölcsdarabból, vagy pürésített gyümölcsökből készítjük.

Mi a dzsem?

A dzsemeket egyfajta, nagyobb méretű darabokból, vagy egész gyümölcsökből főzzük.

Mi az íz?

A gyümölcsíz egy vagy többféle gyümölcs levéből készül.

Zselésedés

A gyümölcsök befőzéskor történő zselésedését a gyümölcsökben található pektin okozza.
Minél több pektin található egy adott gyümölcsben, annál keményebb lesz a belőle készített lekvár. A pektintartalom gyümölcsfajtánként más és más, és függ az érettségi foktól is.

Magas pektintartalmú gyümölcsök:
alma
fekete áfonya
vörös áfonya
ribiszke
birsalma
berkenye

Közepes pektintartalmú gyümölcsök:
sárgabarack
őszibarack
körte
szeder
málna
ringló szilva
szilva
egres
citrusfélék

Alacsony pektintartalmú gyümölcsök:
eper
cseresznye
kiwi
bodza
szőlő
rebarbara
Ezekhez külön zselésítő szert adhatunk, ezzel is elősegítve a sűrűsödést.

Milyen legyen a gyümölcs?

A legalkalmasabb a teljesen érett gyümölcs mind a lekvár, mind a dzsem és az íz készítéséhez. Fontos, hogy a leszedés, vagy vásárlás után minél előbb feldolgozzuk őket, mivel a tárolás során vitamin-, aromatartalmuk fokozatosan csökkenhet.
Ha a lekvárhoz előkészített, aprított gyümölcsöt a fagyasztóba tesszük, ez elkerülhető, és később, alkalmas időpontban a felengedett gyümölccsel a frisshez hasonló módon eljárva dolgozhatunk.
Természetesen az ép, sérülésmentes gyümölcsöket válasszuk a befőzéshez. A túlérett példányokat inkább más célra használjuk fel, mivel ezek pektintartalma már kisebb, ezért nehezebben zselésednek be.

Milyen hozzávalókkal?

Cukor - konzerváló hatású, szín- és ízmegtartó szerepe is van

Befőzési cukor - pektint és citromsavat is tartalmaz

Zselésítő szerek - zselatint tartalmaznak, lecsökkentik a főzési időt, növelik a pektintartalmat.

Citromsav - kiemeli az ízeket, javítja a dermedést



Írta: Hoxa, 2007. július 12. 18:44
Fórumozz a témáról: Lekvárok, dzsemek, ízek fórum (eddig 11 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook