Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Mit tegyünk a szúnyogok ellen?

Kategória: Összes cikk » Hobbi & Otthon » Állatok nálatok


A jó idővel nem csak a boldogság ideje köszöntött ránk, hanem a bosszúságé. Én legalábbis nagyon bosszús szoktam lenni, amikor ahelyett, hogy élvezném az illatos nyári estéket, a szúnyogokat kell hessegetnem magam körül és közben őrülten vakargatom a csípéseket.

Bár manapság még szúnyogriasztó sapkát és öltözéket is lehet már kapni, nézzünk néhány egyszerűbb módszert arra, hogyan tarthatjuk távol magunkról a kis vérszívókat!

Önmagunk védelme

Kenhetünk magunkra krémeket, befújhatjuk magunkat különféle spraykkel. Nos, ezek vagy jó illatúak, vagy nem, és ez utóbbi esetben nem csak a rovarokat tartják távol tőlünk, hanem gyakorlatilag mindenkit, beleértve barátainkat és kedvenc háziállatainkat is. :) Ha nem ez a cél, akkor vásárlás előtt mindenképpen győződjünk meg arról, milyen szaga van az adogg terméknek.
Ezek a készítmények behatárolt ideig tartják távol a vérszívókat, időnként a kenést/fújást meg kell ismételni.


Gyermekeink védelme

Gyerekeknél különösen fontos, hogy milyen terméket választunk, pontosan milyen összetevőkkel rendelkező krémet, permetet viszünk fel a bőrükre. Vannak már forgalomban olyan rovarriasztó szerek, amelyek kizárólag természetes anyagok felhasználásával készülnek, mentesek minden mérgező, irritáló anyagtól.
Ezek nyugodt szívvel használhatóak terhesség alatt és szoptatási időszakban is.
Ilyen termékek például a Galaktiv bio szúnyogriasztó spray és a Galaktiv bio kullancsriasztó spray.


Lakásban

Legjobb, ha úgy gondoskodunk a szúnyogmentes életről otthonunkban, hogy már lehetetlenné tesszük számukra a bejutást. Az ablakokat védjük szúnyoghálóval! Nagyon praktikus, akár tépőzárral felszerelhető hálókat is vásárolhatunk, amelyekkel gyerekjáték a szúnyogmentes övezet kialakítása. Persze a hagyományos lécre szegelt szép zöld szúnyogháló is megteszi, de hidd el, sokkal jobban jársz egy leszerelhető, mosható
változattal.
Kisbabák ágya fölé külön is elhelyezhetünk egy hálót, amely olyan, mint a baldahin, csak nagyobb. A levegőt átengedi, a rovarokat nem.

Vannak elektromos szúnyogriasztó készülékek is, amelyek ultrahanggal tartják távol a betolakodókat. A kis készülék 22 kHz-es hangfrekvenciát bocsát ki, ami a nőstény szúnyogok számára elviselhetetlen, de az emberekre és a háziállatokra nincs hatással. Ez is egyszerű és praktikus, csak be kell dugni a konnektorba és várni a hatást.

Vannak folyadékokkal és különböző lapocskákkal működő elektronikus szúnyogriasztók is. Ezek utántöltéséről rendszeresen gondoskodni kell, hiszen ha kifogynak, azonnal hatástalanná is válnak.

Egyes illóolajok is alkalmasak erre a célra, így ha például fodormenta olajat párologtatunk a nyitott ablak közelében, akkor biztosra vehetjük, hogy messzire elkerülik annak környékét a szúnyogok.


Odakint

Ha kimerészkedünk a szabadba, mindenképp gondoljunk a szúnyogok távoltartására. A legjobb kerti partyt, vagy vízparti bulit is tönkreteheti, ha a hívatlan vendégek állandóan a vérünket szívják.

Ha egy behatárolt területen belül mozgunk, akkor jó védelmet nyújtanak a különböző mécsesek, fáklyák, füstölő pálcák és spirálok, amelyek illatukkal tartják távol a szúnyogokat, mindenkit védve, aki "bűvkörükben" tartózkodik.

Vagy egy ún. fénycsapda is, amely teljesen illat- és vegyszermentesen működik, kb. 30 négyzetméteres körzetben a fény hatására odavonzza a kisebb rovarokat, így ők már nem velünk fognak foglalkozni. :) Éjszaka használható.A cikket írta: bioszallito, 2007-06-11 09:48 (utoljára módosítva: 2007-06-11 14:12)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: A mi kis lázadónkHa ez tetszett, olvasd el a következő, bioszallito által felvitt cikket is: A bio étkezés (Egészség, Táplálkozás)