Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Jéggyertya készítés

Kategória: Összes cikk » Hobbi & Otthon » Kreatívságok


Különleges gyertyákat készíthetünk jégkockák és a fagyasztó segítségével. Olyanok lesznek, mint a svájci sajt, tele dekoratív lyukakkal. Ha kíváncsi vagy mi jön létre, ha a jégkockákat forró viasszal komináljuk, olvasd el a cikkemet!

Jéggyertya készítés Alapanyagok:
- hobbi boltban vásárolható gyertyaviasz, vagy maradék gyertyacsonkok, lehetőleg színesek
- 1 egész gyertya (ez lesz a "kanócunk")
- üvegtál az olvasztáshoz
- műanyag (mikrobiztos) forma, vagy tálacska
- jégkockák
- zacskó, húsklopfoló

Először is az üvegtálban olvasszuk meg a maradék gyertyadarabkákat. Ügyeljünk rá, hogy a viasz nagyon forró lesz, nehogy baleset érjen bennünket!
Az üvegtálból szinte lehetetlen lesz eltávolítani a maradék viaszt, ezért ne a legszebb tálat válasszk, olyan használjunk, amit esetleg ki is dobhatunk később.

A formába, vagy tálkába öntsünk (nagyon óvatosan!) egy kis forró viaszt! Állítsuk bele az egész gyertyát (méretre is vághatjuk). Ez lesz majd a kanóc és ez adja majd a gyertya alapját.

Ezután a zacskóba helyezzük bele a jégkockákat, és törjük össze kissé a húsklopfolóval.
A jégkocka darabkák alakítják majd a lyukakat a gyertyánkon.
A jég darabkákat tegyük a formába, a beleállított gyertya köré.

A kissé már kihült viaszt öntsük a jégre! Körübelül annyit, hogy a beleállított gyertyaszál vége még kissé kiálljon a folyadékból.

A tálat tegyük be a fagyasztóba néhány percre! A viasz a hidegben megszilárdul, ám a jégdarabok a forró viasz hatására megolvadnak. Így keletkeznek a sajtszerű lyukak a gyertyánkban.
Amikor a viasz már megkeményedett a hűtőben, egy kés segítségével vegyük ki a kész művünket a formából és már készen is vagyunk

Gyerekekkel ne végezzük a gyertya-gyártást, mert a forró viasz nagyon balesetveszélyes!
Az olvasztás során ne hagyjuk felügyelet nélkül a mikrosütőt, a viszt ne hagyjuk túlmelegedni!A cikket írta: Merci, 2007-06-05 12:28 (utoljára módosítva: 2007-06-05 12:28)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Zokniállatok készítéseHa ez tetszett, olvasd el a következő, Merci által felvitt cikket is: Orrszívás (Csecsemők, Totyogók, Egészség, Egészség)