Főoldal » Írások » Diéta & Fitness témák » Rosemary Conley diétája és receptjei

Rosemary Conley diétája és receptjei


A dietatol gyorsan megy le a zsirreteg ,6 het alatt 6-8 kg lehet fogyni amit utana nem szedsz vissza.Ha lesz tobb idom irok meg recepteket ez legyen egy kis izelito

Amit nem szabad enni:Zsir, szalonna ,töpörtyû,vaj,margarin,zsiros tejpor,tejszin,zsiros sajtok,zsiros

hûsok,szárnyasok bõre,szalámi,.máj és hûspástétom,disznósajt,olajos halak,olajos salataöntetek,csoki,bonbon,karamell,marcipán,olajos magvak,csonthéjas gyümölcsök,kókusz és reszeléke,olajbogyó,avocadó.

Barmilyen zsiradekban elkeszitett étel, torta cukraszsüti,kiveve ami margarin és vaj nélkül készült.

Amit szabad enni:hal,bármilyen fajta roston ,grillezve,vagy mikróba sütve ,korlátlan mennyiségben,sovány hûs ,szárnyas bör nélkul mikróban grizzelve roston,tojás csak4 db hetenként,sajt nagyon sovány heti 10 dkg,sovány tûro,kefir korlatlan mennyiségben, Zöldség,gyümölcs,korlátlan mennyiségben vaj és zsiradék nélkül naponta 35 dkg zoldség,kenyér Abonett ,vagy teljes kiõrlésû korlátlan mennyiségben –vajjal napi 3 darab csak!!

Orolt gabonák, barnarizs,burgonya csak fölve ,tészta csak tojás nélküli (Durica )

Korlatolt mennyiségben fogyaszthato

Tejes puding –kizárólag lefölözött tejbõl

Palacsinta –II-

Virsli szafaládé krinolin grillezve

Gesztenye,kakaó

Leves-krémleves kivételével

Fagylalt

Sajtos karfiol sovány sajttal lefölözott tejjel


Reggelik-gabonaalapú


Sovány tejjel és barna cukorral egészithetjük ki ha óhajtjuk


1. 25 gr zabpehely vizzel es 2 kanál mézzel 1 db friss gyümölccsel

2. muzli 1\2 szelet piritos 1 tk lekvar

3. 25 gr mazsolás korpapehely,1/2 szelet piritós 1 tk lekvár

4. 25 gr kukoricarehely puffasztott rizs,1 dietas joghurt

5. 2 szelet Abonett 1 friss gyümölcs

6. 25 gr õrolt búza 1 db friss gyümölccsel



Gyumolcsreggelik


A dietas joghurt alacsony zsirtaltalmu joghurtot vagy kefirt jelent,ha nincs ilyen akkor szedjuk le a joghurt vagy kefir tetejen talalhato zsirreteget.


1. 1 banan es 1,5 dl dietas joghurt,vagy 3 dl dietas joghurt

2. 10 dkg dietas baracbefott cukor nelkul,1,5 dl dietas joghurt

3. 5 szem aszalt szilva vizben aztatva,1,5 dl dietas joghurt es 1\2 szelet piritos 1 tk lekvarral

4. 5 szem vizben aztatott aszalt szilva,valamont 1 szelet piritos 1 tk lekvar

5. 4 db aszalt sargabarack es 4 szem aszalt szilva vizben aztatva es 1,5 dl dietas joghurt

6. annyi friss gyumolcs amennyit meg tudunk enni egyszewrre

7. 22,5 dkg parolt gyumolcs-cokor nelkul keszitve,es 1,5 dl dietas joghurt



Fõtt vagy kontinentális reggelik


1. rántotta 1 tojásból 1,5 szelet piritóssal,paradicsom

2. 22 dkg pardicsom,2 szelet piritóssal

3. 5 dkg gépsonka paradicsommal 1 szelet piritóssal

4. fél grépfruit 1 szelet piritós,1 db lágytojas

5. 17,5 dkg füstölt fehér hal, lefölozott tej,1 db fott tojás

6. 5 dkg füstölt zsirtalanitott sonka,2 paradicsom,1 zsemle integrális,megkenve vékonyan csokkentett zsirtaltalmû vajkrémmel

7. 5 dkg csirkemell 2 paradicsom,1 db Graham kenyér,1 tk lekvárral

8. 5 dkg pulykamell 1 db kalóriaszegeny vajkrémmel megkent Graham zsemlével



Gyumolcsebedek


1.Ananaszcsonak( 3. recept)valamint 1 dietas joghurt 1 gomboc fagylalt

2.Rak-grepfrut koktel(4 recept)utana gyumolcs vagy 1,5 dl jighurt

3.4-5 db gyumolcs( pl narancs,korte,alma,szilva stb)es 1 joghurt

4.22,5 dkg gyumolcssalata friss gyumolcsokbol,tetejen kis gomboc fagylalttal

5.3 db friss gyumolcs es 3 dl dietas joghurt


Ebédek


Gomba Stroganoff módon**

7,5 gr szójakocka,1 nagy fej hagyma,25 dkg gomba,1,2 dl zõldségerõleves,1,2 dl lefölozött tej,1 tk zöldfûszer,2 mokkáskanal kukoricaliszt,2 evk joghurt,só,bors,

Aztassuk be a szójakockákat sós Vegettás vizbe.Tegyük a megtisztitott és felszeletelt hagymát és gombát lábasba adjuk hozzá a leáztatott szójakockát,öntsuk fel a tejjel és a levessel.Fûszerezzuk meg majd kis lángon fõzzük.Keverjük össze a kukoricalisztet egy kevés hideg vizzel,öntsük óvatosan a mártásba és állandó kevergetés mellett sûritsük be.Pároljuk együtt 10 percig ,majd vegyük le a tûzrõl és keverjük bele a joghurtot.Korlátlan mennyiségû barnarizzsel és zöldséggel fogyaszthatjuk.

Vegetáriánus bolognai spaghetti ( 4 személyre)**

7,5 gr szójagranulátum,7,5 dgr gomba,42 dkg paradicsom,1\2 zöldpaprika,2 gerezd fokhagyma,1 teáskanál oeregánó,1 tk ételizesitõ,1 evk levespor,só,tojás nélküli spaghetti(integrális Durica tészta)

Bõ sós vizben fõzzük ki a spagettit.Aztassuk be a szójagranulátumot elõiras szerint meleg ,sós vizben,,majd 10 perc mûlva szûrjük le.Tisztitsuk és szeleteljük fel a gombát és a zöldpaprikát,majd a paradicsommal,a szójagranulatummal és az izesitõkkel tegyük lábasba,fedjük le és pároljuk 20 percig.Keverjük el a levesport 2 evk hideg vizzel ,majd öntsük a mártáshoz .Fözzuk össze majd öntsük a spagettire.

Tavaszi ragu szójakockakbol ( 4 személyre)**

100 g szójakocka

2 fej hagyma

450 g tisztított, szeletelt zöldpaprika

2 evőkanál olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

450 g cukkíni kockákra szeletelve

450 g padlizsán kockákra szeletelve

750 g paradicsom

bors

petrezselyem

A paprikát kb. 5 percig dinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a fokhagymát, a cukkínit, a padlizsánt és a szójadarabkákat. Összekeverjuk az egészet és fedő alatt 25 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a filézett paradicsomot és még rottyantunk rajta egyet. Petrezselyemmel díszítjük.

Burgonya szojakockakkal ( 4 személyre)**

150 g szójakocka

400 g burgonya

1 fej hagyma

1 dl instant leves

1 gerezd fokhagyma

olaj

petrezselyem

bors

Forró olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a megfőzött és kicsavart szójadarabkákat, a zúzott fokhagymát, borsot, sót és a többi fűszert. 10 percig dinszteljük lassan hozzáöntve a levest. Közben megtisztítjuk és apróbb kockákra vágjuk a burgonyát, majd forró olajban szép ropogósra kisütjük és a szójához keverjük. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel



Zöldségcurry( 4 személyre)*

7,5 dkg szójakocka vagy tofu (szójasajt)

42 dkg paradicsom

1 alma

2 teáskanal vegyes savanyûság

1 teáskanal paradicsompüré

1 babérlevél,1 hagyma

1 evõkanal currypor

Aztassuk be a szójakockát meleg sós vizbe .Szedjuk ki az alma magházát, húsat vágjuk apró kockákra.A hagymát vágjuk apróra és tegyük a lecsöpögtetett szójakockát a zoldségfélékkel és az izesitõkkel együtt egy lábasba és forraljuk.fedö alatt egy órán keresztül pároljuk kis lángon.Ha nem sûrûsödne kellõképpen vegyük le a fedõt és párologtassuk el a feles vizet.Barnarizzsel tálaljuk.


Zöldségtál ( 1 személyre)**

45 dkg külonféle zöldség

10 dkg lencse

1\2 gerezd fokhagyma

1 teáskanal pirospaprika

2,5 dl erõleves

bors

Tisztitsuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket.Adjuk hozzá az elõre beáztatott lencsét,fûszerezzük meg és rakjuk jénai tálba.Ontsük fel a levessel vagy Vegetás vizzel fedjuk le és rakjuk a sütóbe.Közepes tûznél süssük kb egy óran át.Mikróban 20-25 percig,akkor csak 0.7 dl vizzel öntsük fel.

Kinai csirke (1 személyre)**

17,5 dkg csirkemellfile

1\2 fej hagyma

10 dkg zöldbab

7,5 dkg uborka

1\2 zöldpaprika

10 dkg gomba

10 dkg szojababcsira

7,5 dkg kukorica 1 tk kinai fûszerkeverék

2 evk szójaszosz 2 evk citromlé

Teflonban süssuk meg a csikokra vágott csirkehûst.Ontsük fel 6 evk vizzel a szójaszósszal,citromlével majd adjuk hozzá a megtisztitott feldarabolt zöldségeket.Addig fõzzük mig a zöldségek nagyjából megpuhulnak.Ropogósnak kell maradnia .Forrón tálaljuk.

Halrizottó(4 szemelyre)**

4 szelet mélyhûtott tõkehalfilé

4 evk barnarizs

1 fej hagyma

22 dkg paradicsom

5 dkg gomba

5 dkg zöldborsó

1 pohár száraz fehérbor

só,bors oregáno

2,5 dkg sovány sajt

A halat gyengén gyöngyözõ vizben fõzzük,mig megpuhul.és vágjuk nagyobb garabokra.Közben a rizst fõzzük meg enyhén sós vizben zsiradék hozzáadása nélkül.A fõzes végefelé beletesszük a kockára vágott paradicsomot,hagymát,a mirelit zöldborsót gombát és fûszerezzük.Végül felontjük a borral és készre fõzzük.Amikor majdnem minden nedvesség elpárolgott hozzáadjuk a haldarabokat összekeverjük és átmelegitjük.

Zöldpaprikát és rákot is tehetünk bele.

Desszertek

Habban sült körte( 6 szemelyre)**

6 erett korte

3 dl nature almalé

17,7 dkg porcukor

Hámozzuk meg a körtéket és hagyjuk egészben.Pároljuk meg az almalében de vigyazzunk hogy ne essen szét.Ha megpuhult rakjuk jénai tálba.A tojasfehérjébol kevés cukorral kemény habot verünk.A habot rákenjük a körtékre minden oldalról és addig sütjük mig a hab szép arany barna nem lesz .


Gyumölcshab(2 személyre)**

23 dkg vegyes gyümolcs( eper,málna ,szeder)

6 csepp edesitõszer

1,5 dl sovány joghurt

1 tojásfeherje

A joghurttal keverjük össze a megmosott gyümolcsöt ,adjuk hozzá az édesitöszert és a tojás keményre felvert habját


Tejsodó ( 2 személyre)**

2,5 dl lefolozott 1,5 % zsirtartalmú tej.15 csepp édesitoszer,1 evk vaniliás pudingpor

2 evk tejben keverjük csomómentesre a pudingport,a tobbit forraljuk fe3l majd adjuk hozza az oldott pudingport.Allando keverés mellett fõzzuk meg és öntsuk hozzá az édesitõszert.Gyümölcs mellé ehetjük.


Diétás rizspuding ( 4 szemelyre)**

0.5 dl lefölözott sovány tej,2.5 dkg rizs,20 csepp edesitöszer,csipetnyi reszelt szerecsendió,vagy õrolt fahéj

Keverjuk el tejben az edesitoszert a rizst es a fahejat .Sutoben lassu tuzon 2 oraig sussuk.mikroban kozepes fokozaton 35 percig .Ha a sütöböl kivéve lágy akkor növeljuk a hõfokot.



Narancsos sárgarépasaláta( 1 személyre)

1 nagyobb narancs ,zöld salátazöldségek(pl fejessaláta,uborka,ûjhagyma,cikória,endivia stb)10 dkg sovány tehéntûró,10 dkg sárgarépa.

Hámozzuk meg a narancsot vágjuk le belsõ fehér héját is,és karikazzuk fel.A zöldségekbõl készitsünk salataágyat és halmozzuk a közepére az áttórt tûrtot .Reszeljuk rá a sárgarépát narancsos –citromos vinaigrette mártással öntsük le.

Mártás:1 dl borecet,4 evk citromlé,4 evk natur narancslé,1 citrom reszelt héja,1\2 tk mustar fokhagyma,só bors –simára keverni a hozzávalókat és 2 nap után a legfinomabb mikor összeértek az izek!


Héjabán fõtt burgonya zöldséges joghurttal (1 személyre)

5 dkg fõtt csirkehûs-mellehûsa

1 db nagyobb héjában fõtt burgonya

1\2 zöldpaprika

1 evk natur joghurt

1 evk olaj nélküli salátaöntet só,bors

A paprikát magozzuk ki és vágjuk apróra.A csirkehûst ugyanigy.Keverjük össze a joghurttal és a fûszerekkel.Vájjuk ki a burgonya közepét törjük össze villával és keverjük a mártásos csirkéhez.Töltsük vissza a kivájt üregekbe és süssük 5 percig sütõben.


Fokhagymás gomba( 4 személyre)**

45 dkg apro csiperkegomba

2,5 dl csirkehusleves

3 gerezd fokhagyma

so,bors

Mossuk meg a gombát majd száritsuk meg.Forrósitsuk fel a hûslevest tegyük bele a zûzott fokhagymat adjuk hozzá az aprö gombát és fõzzük fedõ alatt 7 percig.Levescsészében tálaljuk.Ratatouille


Ratatouille (Ratatull-2 személyre)**

22 dkg vékony cukkini,

2 patlizsán

1 nagyobb zöldpaprika

42 dkg paradicsom

2 kisebb fej hagyma ,2 gerezd fokhagyma

só,bors

A zöldségeket megmossuk megtisztitjuk és apró kockákra vágjuk.Lábasban fedõ alatt pároljuk ,hozzáadjuk a zûzott fokhagymát a sót és borsot.Ha tûl sok levet eresztene levesszuk a fedõt,akkor kész ha minden zöldség megpuhult de nem fõtt szét.Párolt hal és rizs mellé nagyon finom.



Ribizlis almahab(4 szemelyre)**

45 dkg alma

2 tojásfehérje

2 evk diétas feketeribizli lekvár

folyékony édesitõszer

Az almát hámozzuk meg felezzük és szedjük ki a magházát.Fõzzük meg 1\2 dl vizben ,adjuk hozzá az edesitõszert.Ha kihûlt keverjük össze a felvert tojásfeherjével.Osszuk el tálkakba és tetejét ribizlilekvárral diszitjük.



Joghurtos burgonyapüré**


Tej vagy tejszin helyett joghurttal keverjük ki a megfõtt áttört burgonyát.Még finomabb ha frissen õrölt fekete borssal,sóval is izesitjük.


Fokhagymás spenót( 4 személyre)


45 dkg spenót,2 gerezd fokhagyma

7,5 dl forrásban levõ vizbe tesszük a spenótot az összezúzott fokhagymával együtt. 5 percig fõzzük majd lecsepegtetjük. Aki szereti keverhet bele 1-2 kanál sovány joghurtot.


Töltött gomba**


Személyenként 2 nagy csiperke gomba és még 2-3 gomba,0.5 dl zöldségerõleves,1 tk reszelt hagyma ,1 evk zsemlemorzsa,só,bors,morzsolt kakukkfû,petrezselyem.

Tisztitsuk meg a gombákat.A nagy csiperkék szárát és a többi gombát vágjuk apróra ,vagy daráljuk le.Tegyük levesbe a hagymával együtt, és fõzzük 2 percig .Hozzáadva a zsemlemorzsát és a fûszereket,összekeverjük majd megtöltjük vele a gombákat.Sütõlemezre vagy Jénai edénybe állitjuk és a zsiradék hozzáadása nélkül közepes tûznél 15-20 percig sütjük.


Fokhagymamártás**


22 dkg paradicsom,3 gerezd fokhagyma,1tk száritott,morzsolt szurokfû vagy bazsalikom,só,frissen õrölt fekete bors.

Fõzzük fel a paradicsomot ,fûszerezzük és tegyük hozzá a megtisztitott és összezûzott fokhagymát is.A mártást besûritve csirke mellé szervirozzuk.***



Firenzei hal ( 1 személyre)**


27,5 dkg fehérhûsû hal,45 dkg friss vagy 27,5 dkg mirelit paraj,1,5 dl joghurt,só,bors,citrom

Ontsuk a joghurtot egy lábosba ,keverjük bele a kiolvasztott lecsepegtetett spenótot ,vagy ha frisset használunk vágjuk azt nagyon apróra.Melegitsük fel de ne forraljuk ,külonben a joghurt .összefut.Sózzuk és borsozzuk izlés szerint.A halszeletet locsoljuk meg cirtomlével izesitsük sóval ,borssal és mikróban a legnagyobb fokozaton süssuk 8 percig.Sütõben vagy grillsütõben is elkesztihetjük.Ontsük elõmelegitett tálra a meleg spenötos joghurtot ,tegyük közepre a sült halat és diszitsuk citromszeletekkel.


Tandoori csirke(4 személyre)**


15-20 dkg csirkemell bõr nélkul,2,5 dl joghurt,1 gerezd fokhagyma,1,5 evk Tandoori fûszerkeverék (sáfrany,õrolt coriander õrolt római kömény,gyömbér,fokhagyma,cayenne bors keveréke)

Metsszük be a csirkehúst ,keverjük össze a joghurtot a fûszerkeverékkel és dörzsöljük be a nyilásokba .A maradék joghurtmartásba zuzzuk bele a fokhagymát és kenjük be vele a húst.Tegyük mély tálba ,4 órára hûtsük be .Idõnként forditgassuk.Elõmelegitett grillsütõbe kb 25 percig süssük.Kenegessük a mártással hogy nehogy kiszáradjon vagy megégjen.Zöldsalátával és fõtt banarizzsel kináljuk.



Veronika csirke( 4 személyre)**


1 csirke,2,5 dl csirkehûsleves,0,5 dl lefölözott tej,2evk kukoricaliszt,22,5 dkg szõlõ,1 tk tárkonylevél,só és bors.

Mossuk meg acsirkét,majd sózzuk kivül-belül ,borsozzuk,és szórjuk be morzsolt tárkonylevéllel.Tegyük sütõrácsra hogy a kisülõ zsir lecsepeghessen ,alá pedig egy tepsit.Fedjük le alufóliával ,és forró sütöben süssük puhára.A sütés végefelé vegyük le a fóliát és süssük pirosra.A szõlõt hamozzuk és magozzuk ki ,A mártáshoz elõszor a levest keszitsük el. A legjobb ha csirkeaprolékból ,de lehet instant kockából is.Keverjük csomómentesre a kukoricalisztet és a tejet ,majd óvatosan adjuk a leveshez.Allandó keverés mellett sûritsuk be.Adjuk hozzá a szõlõszemeket és melegitsük át.A csirkesült mellé tálaljuk fõt burgonyával.


Halpástétom(4 személyre)**

70 dkg tõkehalfilé,70 dkg burgonya,5 dkg sovány sajt.

Só,õrölt fehérbors(csak a szintentartó programban!!!)

Mikróban vagy sütóben pároljuk meg a halat de ne fõzzük szét.Sózzuk ,borsozzuk.Hámozzuk meg a burgonyát kockázzuk és sós vizbe fõzzük meg.A fõzõviz nagy részét öntsük le a többivel együtt törjük meg a burgonyát.Jénaiba tegyük a feldarabolt halat szórjuk meg a reszelt sajt felével ,és fedjük be a pürével.A tetejét szórjuk meg a maradék sajttal és pár percig tegyük a sütõbe vagy mikróba ,mig a sajt megolvad.


Reggelik-gabonaalapú


Sovány tejjel és barna cukorral egészithetjük ki ha óhajtjuk


1 .25 gr zabpehely vizzel es 2 kanál mézzel 1 db friss gyümölccsel vagy

2 .muzli 1\2 szelet piritos 1 tk lekvar vagy

3. 25 gr mazsolás korpapehely,1/2 szelet piritós 1 tk lekvár vagy

4. 25 gr kukoricarehely puffasztott rizs,1 dietas joghurt vagy

5. 2 szelet Abonett 1 friss gyümölcs vagy

6. 25 gr õrolt búza 1 db friss gyümölccsel


Fõtt vagy kontinentális reggelik


1 .rántotta 1 tojásból 1,5 szelet piritóssal,paradicsom vagy

2. 22 dkg pardicsom,2 szelet piritóssal vagy

3. 5 dkg gépsonka paradicsommal 1 szelet piritóssal vagy

4. fél grépfruit 1 szelet piritós,1 db lágytojas vagy

5. 17,5 dkg füstölt fehér hal lefölozott tej,1 db fott tojás vagy

6. 5 dkg füstölt zsirtalanitott sonka,2 paradicsom,1 graham zsemle,megkenve vékonyan csökkentett zsirtaltalmû vajkrémmel vagy

7. 5 dkg csirkemell 2 paradicsom,1 db Graham kenyér,1 tk lekvárral vagy

8. 5 dkg pulykamell 1 db kalóriaszegeny vajkrémmel megkent Graham zsemlével


Vacsorák


1. 1 db sovány joghurt,2 db fõtt tojás 1 piritós vagy

2. 1 db aludt tej vagy kefir, 2 szelet csirkemell sonka,1 paradicsom vagy

3. 1 db sovány joghurt ,2 db fõtt virsli 1 szelet pititós vagy

4. 2 paradicsom vagy 1 nagyobb uborka,150 gr sovány tûró, 2 szelet prágai sonka vagy

5. 1db sovány joghurt,2 vékony szelet sovány sajt(Trappista)vagy más csökkentett zsirtartalmû sajt, vagy

6. 1 db aludt tej,1 lágy tojás, saláta(zöld,vagy uborka,vagy paradicsom-lehet vegyesen is) vagy

7. 1 szelet piritós,2 szelet csirkemell szalámi,2 paradicsom



Szemkopogtató ebédek


1. Fõtt sovány marhahûs


500 gr sovány marhahûs, 2 kanál Vegeta

A hûst mossuk meg,tegyük lábasba öntsük fel vizzel tegyük bele a Vegetát és fõzzük mig puha nem lesz .Ajánlom a gyorsfõzõt(kuktafazék) Ebbõl 250 gr fõtt hûs és 1 kanál mustár az egész ebéd.


2.Zöldségleves virslivel


1 csokor petrezselyem,4 sárgarépa,4 pasternák,1 féj vöröshagyma,4 zöldség,1 pár virsli,1 kanál ételizesitõ,2 kanál aludt tej,só.


Szeljük fel a sárgarepat,a pasternákot,a hagymát vékony szeletekre, petrezselymet vagdossuk apróra.2-3 csepp oljon es 1-2 dl vizben dinszteljuk meg Adjuk hozzá a fûszert és adjuk hozzá a petrezselymet.Fõzzük még 10 percig.Ha már majdnem kesz adjuk hozza a felszeletelt virslit.a kesz leveshez a tanyerba adjunk 1-2 kanal aludttejet.


3.Sült gombafejek


4 nagyobb csiperkegomba,200 gr friss sovány tehéntûró,2 gerezd fokhagyma 5 dkg reszelt sovány sajt

A gombafejeket elválassztjuk a torzsükrõl,megmossuk, lecsepegtetjuk és belü l enyhén sózzuk.Jénaiba 1-2 csepp olajat öntünk a gombafejeket üregükkel felfelé belesorakoztatjuk.A tûrót sózzuk,borsozzuk elkeverjük a zûzott fokhagymával és megtöltjük vele a gombafejeket 10 percig sütjük,majd rászórjuk a reszelt sajtot ,addig sütjük mig a sajt rá nem olvad.


4.Parolt savanyû káposzta


600 gr reszelt savanyû káposzta,2 kisebb virsli, babérlevél,esetleg ételizesitõ.

A kaposztát megpároljuk kb 1 dl vizen fedõ alatt (kevergetni nehogy odaégjen)a babérral és az ételizesitõvel,mikor elfõtte a levét hozzátesszük a virslit is .Addig pároljuk együtt mig a virsli atmelegszik.


5.Buggyantott tojás


Kisebb lábasba tegyünk föl vizet forralni( 1\2 litert) öntsünk bele 2 dl borecetet.Mikor gyöngyözni kezd a viz, lassan eresztjük bele a feltört nyers tojást nehogy szétessen.30 másodpercig fûzzük.Szûrõkanállal óvatosan emeljük ki a vizból és tegyük tányérra.Vegyes salátával fogyasztjuk,amit elkevertünk 1\2 dl joghurttal.


6.Borjûszelet

250 gr borjûszelet,1 kk Vegetta,2-3 csepp olaj

A borjûszeletet vékonyra kiklopfoljuk ,fûszerezzük ,majd teflonbam a kevéske olajon mindkét oldalát megsütjük.Zöldsalátával fogyasztjuk.


7.Párolt tõkehalfilé

400 gr tõkehalfile,200 gr cukkini,ételizesitõ, 2 gerezd fokhagyma.

A halat befûszerezzuk ,majd teflonban megsütjük.A cukkinit felkarikázzuk elkeverjük a zûzott fokhagymával és 1 dl vizben a fûszerrel dinszteljük.Tányérra szervirozzuk a hal mellé.



****


Currys csirkesaláta(1 személyre)*


10 dkg fõtt csirkemell bõr nélkül,1,5 dl diétás joghurt,1 tk enyhe currypor,korlátlan mennyiségû zöldség

Vágjuk kockára a fõtt csirkemellet,keverjük össze a joghurttal a curryport és öntsük a csirkére.aprora vagott párolt zöldséggel fogyasztjuk.


Turó-rák-spárga saláta*


10 dkg sovány tehéntûró,17,5 dkg garnélarák,10 dkg kigyóuborka,fejes saláta,22,5 dkg spárgafej(konzerv),bors

Az uborkát héjastul szeljük vékonyra,a tûrót szitán törjük át,majd összekeverjük a rákhûssal és az uborkával.Durván õrölt feketeborssal fûszerezzük és friss salátára halmozzuk a spárgafejekkel együtt.


Ananászcsónak*


1 közepes méretû ananász,22,5 dkg idenygyümolcs,2,5 dl diétás gyümölcsjoghurt.

Hosszába vágjuk ketté az ananászt,késsel vagy kiskanállal vájjuk ki a hûsát.A középen találhato fás részt távolitsuk el ,a hûst vágjuk kisebb kockákra.Készitsük el a többi gyümölcsöt is.Rakjuk az ananász kivájjt héjába ,majd öntsük le gyümölcsjoghurttal.


Tûróval töltött körte( 1 személyre)*


1 érett körte,10 dkg sovány tehéntûró,citromlé

Hámozzuk meg majd hosszában vágjuk ketté a körtétSzedjük ki a magházat majd locsoljuk meg citromlével.A tûrût törjük át és töltsük a körtébe.


Héjában fõtt burgonya kukoricás garnélarákka l(1 személyre)*


1 db fõtt burgonya,5 dkg konzerv garnélarák,5 dkg fõtt kukorica,1 evk olaj nélküli salátaöntet,1 evk paradicsommártás,só,õrolt bors

Keverjük össze a lecsepegtetett rákot és kukoricát,majd öntsük le a fûszerezett joghurttal.Hámozzuk meg a burgonyát vágjuk félbe és öntsuk le a lehûtott fokhagymás,vagy a joghurtos mentás mártással.


Fokhagymás vagy mentás joghurtmártás*


1,5 dl sovány joghurt,10 dkg sovány tehéntûró,1 gerezd fokhagyma,2 ágacska friss menta

Zûzzuk össze a fokhagymát a mentát pedig nagyon apróra vágjuk össze.Keverjük össze a joghurtot az áttört tûróval és a fûszerrel.Nyers,vékony hasábokra vágott zöldségekkel(sárgarépa,uborka ,zeller,zöldpaprika stb)mártogatjuk ki.


Fehérmártás


2,5 dl lefölözott sovány tej,1 mokkáskanal kukoricaliszt, 1 hagyma,6 szem egész bors,1 babérlevél,só bors.

Melegitsünk fel 2 dl tejet,tegyük bele a megtisztitott apró kockára vágott hagymát és a fûszereket.5 perc fõzés után hagyjuk állni 1\2 órat.Keverjük ki a maradék tejjel a kukoricalisztet,öntsük a mártáshoz,és lassû kevergetés melett 4-5 percig fõzzük.A tûzrõl levéve azonnal tálaljuk.


Petrezselyemmártás*Ugyanûgy készül mint a fehérmártás csak a végén 1\2 csokor apróra vágott friss petrezselymet teszünk hozzá.


Vinaigrette mártás olaj nélkül (salátaöntet)

3 evk bor vagy almaecet,1 evk citromlé,1\2 tk õrölt feketebors,1\2 tk só,1 tk cukor,1\2 tk franciamustar,apróra vágott zöldfûszerek(kakukkfû,majoranna,bazsalikom,petrezselyem)Keverjük össze a hozzávalókat,öntsük jól zárható edénybe és rázzuk össze.Kóstoljuk meg és ha kell adjunk hozzá cukrot vagy sót.


Töltött paprika (1 személyre)


2 zöldpaprika,2,5 dkg barna rizs,1\2 fej közepes hagyma ,1-1 kanál zöldborsó,kukorica és összevágott gomba 1tk õrölt vegyes zöldfüszer,só,bors.

Mossuk meg es csomázzuk ki a paprikát .A rizst fõzzük meg a fûszerekkel együtt ,ûgyszintén fõzzük meg sós vizben a kukoricát gombát és a borsót(lehet konzervás is).Keverjük össze a rizst a zöldségekkel és töltsük meg vele a paprikákat.Tegyük tûzálló tálba öntsük fel egy kevés vizzel és süssük készre.


Grillezett grepfrut ( 2 szemelyre)


1 grepfrut,2 evk sherry,2 tk barnacukor

Vagjuk kette a grepfrutot szedjuk ki a belsejet ,keseru hartyajat szedjuk le,ontsuk le a gyumolcs husat a sherryvel, szorjuk meg a cukorral ,es tegyuk az elomelegitett grillsutobe.Addig sussuk mig a cukor karamellizalodik.Azonnal talaljuk.

Zoldseges parolt csirke(1 szemelyre)

10 dkg csirkemell bor nelkul,42 dkg szojabab csira,5 dkg zeller,2 kisebb sargarepa,1 hagyma,7,5 dkg gomba,2,5 dkg berna rizs

Tisztitsuk meg a zoldsegeket ,majd reszeljuk le a sargarepat.A hagymat es a zellert vagjuk vekony csikokra ,a szojababcsirat jol csopogtessuk le .A csirkemellet vagjuk vekony csikokra,majd tegyuk teflonba es piritsuk , zzuk meg es addig paroljuk amig felig megpuhulnak ,de meg kisse ropogosak a zoldsegek.Fott rizssel talaljuk.



Meleg fuszeres kenyer

1 franciakenyer,10 dkg alacsony zsirtartalmu vajkrem,1 evk zoldfuszer,2 tk citromle,2 gerezd fokhagyma,orolt bors.

Keverjuk ki a vajkremet a citromlevel,a vegyes fuszerekkel,a borssal a zuzott fokhagymaval.Vagjuk fel a kenyeret 2 cm vastag szeletekre,es kenjuk meg a szeleteket a fuszeres kremmel.Allitsuk ossze a kenyer eredeti formajat es csavarjuk alufoliaba ,majd toljuk sutobe.10 perc mulva mersekeljuk a tuzet nyissuk szet a foliat es sussuk ropogos pirosra.Csak a szintentarto programban ehetunk keves vajkremet!Amennyiben el akarjuk kerulni a zsiradekot csak a fuszerekkel es a citrommal izesitsuk a kenyeret.



Korpas sutemeny

1 bogre buzakorpa,1 bogre mazsola,1\2 bogre cukor,1 bogre lefolozott sovany tej,1 bogre liszt,1 mokkaskanal sutopor.

Aztassuk a tejben kb 2 ora hosszan at a buzakorpat es a mazsolat.Adjuk hozza a cukrot,majd a sutoporral elkevert lisztet.Peremes kisebb tepsibe ontve sussuk kozepes langon kb.1-1,5 ora hosszat.Szeletekre vagjuk.


Szarazon piritott burgonya

Nehany kozepes meretu burgonyat meghamozunk es elofozunk.Lecsepegtetjuk ,villaval becsikozzuk majd magsozzuk.Sutolemezen zsiradek nelkul 1 oran at sutjuk.


Szarazon piritott pasztinak

Nehany kozepes meretu pasztinakot megtisztitunk felbevagunk es sos vizben elofozzuk.Alaposan lecsepegtetjuk megsozzuk ,sutolemezen zsiradek nelkul 30 percig sutjuk.


Sajtos korte( 4 szemelyre cask a szintenterto programban)

6 erett korte,5 dkg sovany sajt,22 dkg sovany sajtkrem,vagy kremsajt,2 kanal lefolozott 1.5% zsirtaltalmu sovany tej,1 citromleve,so,bors,2-3 mandula.

Hamozzuk meg a korteket,vagjuk kette hosszaban es emeljuk ki a maghazukat.locsoljuk meg a citromlevel hogy ne barnuljon meg.Reszeljuk le a sajtot majd keverjuk ki a sajtkremmel es a tejjel.Fuszerezzuk izles szerint.Kiskanallal toltsuk meg a kivajt korteket es salatalevelen szervirozzuk.Szorjuk meg mandulaval.


Feketebab egytal(2 szemelyre)

5 dkg feketebab,5 dkg voroshagyma,17 dkg csiperkegomba,10 dkg zeller,7 dkg sargarepa,1\2 tk chillipor,1\2 evk orolt gyomber,1 gerezd fokhagyma,1 tk kukoricaliszt,1 evk szojamartas,1,5 dl zoldsegleves,so,bors.Bo sos vizben fozzuk a feketebabot 35 percig(lehet mikroban is tarkababot)A megtisztitott feldarabolt zoldseget tegyuk nagy labasba ontsuk fel levessel,fuszerezzuk es 10 percig paroljuk.Keverjuk ki a kukoricalisztet keves levessel ontsuk a zoldsegekhez ,majd adjuk hozza a felkesz babot es fozzuk keszre.Barnarizzsel talaljuk.


Csicseriborso egytal(2 szemelyre)

7,5 dkg csicseriborso,2,5 dkg buza,17 dkg zeller,17 dkg zoldbab,1 gerezd fokhagyma,2,5 dl zoldsegeroleves,2 evk szojamartas,1 mokkaskanal orolt edeskomeny,so,bors,1 kk mentalevel.

Tisztitsuk meg a zellert es a zoldbabot,majd vagjuk kisebb darabokra.tegyuk fel foni levesben a buzaval, a fott csicseriborsoval,az edeskomennyel a zuzott fokhagymaval.5 perc leteltevel adjuk hozza a tobbi hozzavalot is kiveve a mentat.Paroljuk 20 percig majd szorjuk meg a mentalevellel.Korlatlan mennyisegu parolt zoldseggel ehetjuk.



Bolognai spaghetti( 2 szemelyre)

Spaghetti teszta,10 dkg csirkemaj,1 kozepes fej hagyma,2,5 dl eroleves,1 gerezd fokhagyma, 3 tk paradicsompure,1 tk liszt,so ,orolt bors.

Teflonsutoben zsiradek nelkul piritsuk meg a majat mig el nem veszti szinet.Vegy7uk ki es tegyuk felre.Ontsunk egy ki huslevest a serpenyobe adjuk hozza a megtisztitott felszeletelt hagymat az osszezuzott fokhagymat,es a paradicsompuret.Beleszorjuk a lisztet es csomomentesre keverjuk.felontjuk a maradek huslevessel megfuszerezzuk es 10 percig paroljuk.A majat kozben kisebb darabokra vagjuk a martasba tesszuk es egyutt paroljuk mig be nem surusodik.Kozben sos vizben kifozzuk a spagettit,lecsepegtetjuk es a martassal talaljuk.Tojas nelkuli spagettit haszbnaljuk.A tesztat leoblites utan ne locsoljuk meg zsiradekkal.



Grepfrut fizz

Nature grepfrutle,kaloriaszegeny tonik

Toltsunk 1 dl grepfrutlet egy magas uvegpoharba es szorjuk meg daralt jeggel.Ontsuk fel tonikkal.

Ez az Ital kituno gyomortorlo etkezes elott.


Szent kelemen itala

Energiaszegeny narancsle,energiaszegeny bitter lemon(keseru citromle)

Toltsuk magas uvegpoharakba a ketfele gyumolcslet es toltsuk fel tort jeggel.Kulonlegesen finom italt kapunk ha frissen preselt narancslet hasznalunk.


Froccs

1\2 dl feherbor,szoda vagy asvanyviz Ontsuk a bort nagyobb borospoharakba adjuk hozza a szodat vagy az asvanyvizet .Etelek melle ajanlom.


Karibi meglepetes

1,2 dl nem cukrozott ananaszle,1 pohar gyombersor

Magas uvegpohar aljat rakjuk tele zuzott jeggel,ontsuk ra a gyumolcslet es a gyombersort.A pohar szelet bevagott narancskarikaval diszitjuk.


Gyomberes narancs

1,2 dl natur narancsle,1,2 dl gyombersor

Toltsuk fel magas uvegpoharak aljat zuzott jeggel majd ontsuk ra a ketfele italt.Narancs es citromkarikakkal diszitjuk.


Jeges nyelet

1 doboz dietas Coca- Cola,1 dl natur nem edesitett narancsle

Toltsuk hosszu poharba a narancslet szorjunk bele zuzott jeget majd toltsuk fel a colaval.


Hawai Beach

Ananaszle,par csepp citromle,asvanyviz,tort jeg,aprora vagott friss gyumolcsok-banan, narancs ,ananasz.

Toltsunk fel egy hosszu poharat felig jeggel ontsuk ra a gyumolcslet es izles szerint asvanyvizet.Tegyuk bele az aprora vagott gyumolcsoket is.


Narancsgyongy

Narancsle,asvanyviz,narancs es citromszeletek,zuzott jeg.

Felig toltsuk fel a poharat jeggel ontsuk ra a narancslet es az asvanyvizet.Karikakra vagott narancs es citromszeletekkel koritjuk

Pezsgo fizz

Ezt az italt akkorra ajanlom mikor megunnepelitek uj fiatalos alakotokat.

1 uveg jol behutott pezsgo,frissen kicsavart narancsle jol behutve.

**Pezsgospoharakat toltsuk fel egyharmadig narancslevel majd ontsuk tele pezsgovel.


Héjbán sült burgonya Barbecue mártással(1 személyre)

1 db nagy héjában sült burgonya,1 tk worcestershire mártás ,1 evk barna mártás ,1 evk paradicsommártás,1 evk gombamártás,izles szerint 7,5 dkg fõtt csirkemell vagy rák.

Melegitsük fel az összekevert mártásokat és tegyük bele a nagyon apróra feldarabolt csirke vagy rákhûst.Forrositsuk fel majd öntsük a magtisztitott burgonya tetejére.


Francia paradicsom

8 paradicsom,17,5 dkg sovány tehéntûró,1\2 csokor snidling,3 szál ûjhagyma vagy 1\2 csokor petrezselyem,só,bors,zsázsa,Vinaigrette mártás.

Tegyük a paradicsomokat tésztaszûrõbe,forrázzuk le majd mártsuk hideg vizbe ,igy könnyen lejön a héja.Gömbölyûbb végükröl vágjunk le egy szeletet,majd kiskanállal szedjuk ki a belsejüket.Sózzuk meg és forditsuk fejjel lefelé hogy a nedvesség kicsorogjon.Villával törjük össze a tûrót keverjük bele az összevágott snidlinget,ûjhagymát vagy petrezselymet, fûszerezzük izlés szerint.Töltsük meg a tûrókrémmel a paradicsomüregeket,majd helyezzük vissza a kalapokat.Készitsük és a Vinaigrette mártást ,öntsük a paradicsomokra és hûtsük be 2 órára.Helyezzük a töltott paradicsomokat üvegtálra,öntsük le ismét egy kis friss mártással ,szórjuk meg a maradék összevágott snidlinggel és rakjuk körbe friss zsázsalevelekkel.


Lyoni burgonya(2-4 személyre)

45 dkg burgonya,2 nagy fej hagyma,2 dl lefölözött tej,só, fokhagymapép ,petrezselyem.

Sikáljuk meg alaposan a burgonyát de ne hámozzuk meg.Szeleteljük fel.Tisztitsuk meg és vékonyan szeleteljük fel a hagymát,majd a krumplikarikákkal rétegezzük tûzálló tálba.Minden réteget sózzunk és kenjük meg fokhagymapéppel. Ontsuk fel annyi tejjel amennyi ellepi.fedjük le és közepes tûznél süssük kb 45 percig ill. ameddig meg nem puhul.Frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk.


***

Mentas joghurtontet


1,5 dl natur sovany joghurt,1 tk mentamartas,so,orolt feketebors

Keverjuk ossze a hozzavalokat es hutsuk be.Salataontetekhez fott vagy sult burgonya melle kinaljuk.


Hejaban sult burgonya(4 szemelyre)


Mossuk meg alaposan a burgonyat ,forgassuk meg soban,majd kozepes tuznrl sussuk meg.Keresztiranyban bevagva a hejat ,izles szerint martassal leontjuk vagy megtoltjuk es azonnl talaljuk.


Variacio a szintentarto porogramhoz:


Ovatosan szedjuk ki a megfott burgonya kozepet.Torjuk ossze es keverjuk ki 1 fej reszelt voroshagymaval,soval,torott borssal,5 dkg reszelt sovany sajttal.Toltsuk vissza a burgonyaba es toljuk vissza a sutobe meg 10 percre.


Almatorta(8 szemelyre ,kizarolag a szintentarto programban)


3 tojas,11 dkg porcukor,7,5 dkg liszt,45 dkg alma,1 citrom leve es reszelt heja,1 evk sargabaracklekvar,edesitoszer,1 teaskanal kristalycukor,csipet so.

Nagyon vekonyan vajazzunk ki egy 20 cm atmeruju tortaformat.Szorjuk be porcukorral majd liszttel ,a foloset ontsuk ki.Mixerrel verjuk fel a tojast a cukorral kb 5 percig ,majd keverjuk bele a lisztet es a sot.Ontsuk a tesztat a tortaformaba majd toljuk elomelegitett sutobe.Kozepes tuzon 25 percig sutjuk.Ha kesz kessel lazitsuk meg az oldalat es boritsuk deszkara.A toltelekhez hamozzuk meg az almat es maghazukat szedjuk ki,szeleteljuk fel.Tegyuk labasba a citromlevel a reszelt citromhejjal meg a lekvarral.Ha nem lenne eleg edes tegyunk hozza par csepp edesitoszert,majd fedo alatt paroljuk mig az alma megpuhul.A kihult tesztat vagjuk kette es toltsuk meg az almakremmel ugy hogy a tetejere is jusson belole.Kristalycukorral megszorva diszitjuk.


Chop Suey

csirkebol vagy rakbol(1 szemelyre)

1 nagyobb darab csirkehus melle vagy combja bore s csont nelkul, 1 nagyobb sargarepa,1\4 zellergumo,1 nagy fej hagyma, 1 zoldpaprika,42 dkg konzerv szojababcsira,1 merokanal zoldsegeroleves, 1 zoldpaprika ,so bors, szojaszosz.

Vagjuk fel csikokra ahust es tegyuk fel a leveshez.Gyenge langon addig fozzuk mig el nem veszti szinet.Tisztitsuk meg a zoldsegeket a hagymat vagjuk kozkakra,a sargarepat es a zellert reszeljuk le majd adjuk a csirkehez.Lefedve paroljuk.a kimagozott zoldpaprikat vagjuk csikokra adjuk a csirkehez a lecsopogtetett szojababcsiraval egyutt .Fuszerezzuk meg es ontsuk fel a szojamartassal es paroljuk ossze.Parolt barna rizzsel fogyasztjuk.A csirke helyett 10 dkg rakhust is felhasznalhatunk.


Zoldseges Chop Suey( 1 szemelyre)

1 nagy sargarepa,10 dkg zeller,1 nagy fej hagyma,42,5 dkg szojababcsira,1 zoldpaprika,1 merokanal eroleves,so bors, szojaszosz.

Tisztitsuk meg a zoldsegeket es daraboljuk fel A hagymat kockakra a paprikat csikokra arepat es a zellert pedig reszeljuk le.Felmelegitjuk a levest beleteszuk a zoldsegeket a szojababcsira kiveteelevel .Soval borssal szojamartassal izesitjuk.Amikor csaknem megpuhultak a zoldsegek hozzaadjuk a babcsirat es nem fozzuk tovabb cask osszemelegitjuk.Szinten barna rizzsel talaljuk.


***


Csirkecurry(2 szemelyre)


2 csirecomb(rovid es hosszucomb egyutt) bore es csontja nelkul,42,5 dkg paradicsom,1 alma,1 kozepes fej hagyma ,1 evk aprora vagott sanvanyusag,1 baberlevel,1 tk paradicsompure, 1 tk curyypor,so .

Hamozzuk meg az almat,maghazat emeljuk ki husat pedigvagjuk kockara.Vagjuk kockakra a magtisztirott hagymat is.Tegyuk labasba a hust es az osszes hozzavalot ontsunk hozza vizet es forraljuk fel,majd kis langon ,fedo alatt paroljuk kb.1 oran at.Idonkent forgassuk meg a hust es suritsuk be a martast.Barnarizzsel talaljuk.


Zoldsegsult (1 szemelyre)


Vegyes zoldsegfelek pl pasztinak,sargarepa,zoldborso,kaposzta,porehagyma,voroshagyma,17,5 gr burgonya,10 dkg gomba,1 evk zsemlemorzs barna kenyerbol,2,5 dl zoldsegeroleves,1 tk vegyes zoldfuszer,pastetomfuszer,so.

Tisztitsuk es daraboljuk fel a zoldsegeket fajtajukktol es formajuktol fuggoen.Fozzuk meg sos vizben ,csopogtessuk le es helyezzuk tuzallo talba.Retegenkent szorjuk meg a fuszerekkel.Rakjuk ki a gombaszeletekkel erre az elofozott burgonyakarikak kerulnek.Sszorjuk meg zsemlemorzsaval,majd ontsuk le az egeszet a zoldsegerolevessel.Kozepes tuzon sussuk 25-30 percig.Ha mikroban keszul ,akkor kozepfokon 7 percig,utana pedig grillsutobe hogy a teteje megpirulhasson.


Zoldseges chili(4 szemelyre)


42 dkg paradicsom,1 alma,10 dkg zoldbab,10 dkg zoldborso,10 dkg sargarepa,10 dkg burgonya,22 dkg konzerv fott tarkabab,1 fej kozepes hagyma,2 tk vegyes savanyusag,1 tk paradicsompure,1 babaerlevel,1 tk chilipor,1-2 gerezd fokhagyma,1 dl zoldsegeroleves,so.


Tisztitsuk meg es daraboljuk fel a zoldsegeket es az almat.Tegyuk az osszes hozzavalot egy fazekba ,fedjuk le es paroljuk 1 ora hosszat.Idonkent kevergessuk meg majd a fedot leveve suritsuk be.Parolt barnarizzsel talaljuk.


Meglepetes szelet(1 szemelyre)


10 dkg marhahatszin vagy belszin,1 gerezd fokhgyma,so,bors,1 csipet izles szerinti vegyes fuszer.

Nyomjuk szet a megtisztitott fokhagymat,keverjuk ossze a fuszerekkel es szorjuk a husra.Klopfoloval verjuk jol bele az izesitoket es hagyjuk allni egy par oran at,hogy az izek jol osszeerjenek.Melegitsuk fel a grillsutot es amikor mar igazan forro akkor helyezzuk a husszeleteket a sutoracsra.Izles szerint sussuk meg teljesen angolosra vagy felangolosra.Hejaban sult burgonyaval levesben fott gombaval,parolt zoldborsoval,es salataval talaljuk.


*****

Husfazek(4 szemelyre)


45 dkg sovany marhahus,70-90 dkg burgonya,1 tk szaritott gomba,1 sargarepa,1 petrezselyemgyoker,1 pasztinak,1 fej hagyma,1-2 szal porehagyma,17,5 dkg zoldborso,1 kis doboz paradicsompure,2 evk Worcestewr martas,1 marhahusleves kocka,1 kocka zoldsegeroleves,so,szemesbors.

Elozo este feltesszuk foni a hust 1liter vizben soval,szemes borssal,fuszerezve.1-1,5 oranyi fozes utan kihutjuk.Masnap a keletkezett zsiradekot szepen levalasztjuk .Ujra feltesszuk foni a megtisztitott feldarabolt zoldsegekkel,a leveskockakkal es az izesitokkel egyutt.Lassu tuzon fedo alatt paroljuk.Az elfott levet potoljuk.Az elkeszult gulyasszeru etelt parolt voroskaposztaval es barna kenyerrel talaljuk.


Halcurry(2 szemelyre)


2 db melyhutott tokehal vagy egyeb tengeri hal,42 dkg paradicsom,1 alma,1 baberlevel,1 tk paradicsompure,1 hagyma,1 evk currypor,so.

Hamozzuk meg a paradicsomot majd negyedeljuk fel.az almat hamozzuk meg ,maghazat emeljuk ki majd vagjuk kockara.A hagymat pucoljuk meg es apro kockara vagdossuk ossze.Tegyuk egy szeles labasba a zoldsegeket es a gyumolcsot,es az izesitokkel egyutt fedo alatt paroljuk.Ha felkesz tegyuk hozza a halat is es puhara paroljuk.Ha a martas tul suru lenne higgitsuk egy keves vizzel ,ha pedig nem akkor forraljuk be.A halat a martasban talaljuk,fott barnarizzsel es savanyusaggal .


Barbecue –martas(2 szemelyre)


1 tk liszt,1,5 liter burgonyafõzõlé,1 evk szojamartas,par csepp Worcestershire-martas,so,bors,konzervparadicsom.

A lisztet keverjuk ossze a burgonya fozolevel es fozzuk 2-3 percig,Ontsuk hozza az etelizesitoket,majd tegyuk bele az aprora vagott paradicsomot,es addig fozzuk mig krem allagu nem lesz.Kebab vagy grillcsirke melle adjuk.


Babsalata (2 szemelyre)


22,5 dkg fott tarakab,22,5 dkg fott csicseriborso,22,5 dkg forr vajbab,22,5 dkg konzerv zoldbab,1 fej hagyma,4 paradicsom,1 uborka,5 dkg zeller,7,5 dkg mazsola,1,5 dl sovany joghurt,so,bors.

Csopogtessuk le a fott babokat es a csicseriborsot.Ttisztitsuk meg es vagjuk kockara,illetve vekony csikokra a hagymat a paradicsomot az uborkat es zellert.Keverjuk a zoldsegekhez,adjunk hozza beaztatott lecsopogtetett mazsolat is.Keverjuk ki a joghurtot a fuszerekkel ,ontsuk a salatara es hutsuk le.


******


Chili con Carne hús nélkül(4 személyre)


7,5 dkg szojagranulatum,42 dkg paradicsom,42 dkg konzerv tarkabab,vagy fott rendes bab,1 nagy fej hagyma, 1 tk vegeta,2 baberlevel,2 gerezd fokhagyma,1 tk chilipor,ha nincs akkor csesznyepaprika krem.

Ontsuk le a szojagranulatumot 2 csesze forro sos vizzel,es hagyjuk allni kb 10 percig.Tegyuk egy nagy labasba a megtisztitott osszevagott hagymat,az osszezuzott fokhagymat,a konzerv vagy fott babot,a paradicsomot az etelizesitokkel,fedjuk le es paroljuk fel orat.Vegyuk le a fedot es addig fozzuk mig besurusodik.Parolt barnarizzsel talaljuk.


Hummusz zoldsegekkel(2 személyre)


10 dkg csicseriborso,7 evk lefolozott tej,1 evk citromle,2 evkjoghurt,1\2 tk chillipor,1\4 tk fokhagymagranulatum,csipetnyi orolt feher bors,so.A martogatashoz-zoldpaprika,karfiol,zeller,uborka,stb.

A csicseriborsot aztassuk hideg vizbe egy ejszakan at.Masnap szurjuk le es szaritsuk meg.Tegyuk egy labasba,ontsuk fel hideg vizzel sozzuk meg es fozzuk puhara.(kb 2 ora)szurjuk le majd tejjel es citromlevel tormixoljuk ossze,adjuk hozza a fokhagymakremet vagy granulatumot a chilit a sot a borsot es a joghurtot.Simitsuk lapos tanyerra es hutsuk ki.Megtisztitott nyers zoldsegekkel martogatjuk ki.Csicseriborso helyett sargaborsot is hasznalhatunk.


Salata haromfele babbol(4 szemelyre)


42 dkg fott tarkabab,42 dkg fott zoldbab,22, dkg fott vajbab,1 uborka,3-4 paradifcsom,4 szal zellerlevel,1\2 csomo ujhagyma,2 zoldpaprika,1 fej voroshagyma,so,bors,oregano,zsalya.

Csopogtssuk le a megfozott vagy megparolt babokat.A friaa zoldsegeket tisztitsuk meg es fajtajatol fuggoen szeleteljuk fel.Keverjuk ossze es jol behutve fuszeresen pirotott franciakenyerrel fogyasszuk,amit fokhagymaval bekentunk.


Fuszeres babtal(2 szemelyre)


22 dkg fott tarkabab,22 dkg fott zoldbab,10 dkg fott kukorica,22 dkg paradocsom,1 kisebb fej hagyma,10 dkg cukkini vagy tok,17 dkg zoldpaprika,1\4 tk fokhagymakrem,111\2 tk chilipor,1\2 evk paradicsompure,so ,2,5 dkg teljes kiorlesu liszt,1,2 dl zoldsegeroleves.Tisztitsuk meg a hagymat vagjuk karikakra es teflonserpenyoben szarazon piritsuk meg.Tegyuk a labasba a paradicsomot,adjuk hozza a piritott jagymat,a pardicsompuret,a chillit,a lisztet es keverjuk jol ossze.Ontsuk fel a zoldseglevessel izesitsuk fokhagymaval,soval es tegyuk fel foni.Adjuk hozza a zoldpaprikat a cukkinit a.amikor mahdnemm kesz adjuk hozza a lecsopogtetett fott zoldsegeket,es paroljuk ossze.Tort burgonyaval talaljuk.


Zoldsegkebab (2 szemelyre)


1 zold es egy piros szinu paprika,1 nagyobb fej hagyma,22 dkg gomba,4 apro cukkini,45 dkg kozepes nagysagu paradicsom,cayenne bors,1 tk kakukkfu,5 dkg sovany sajt (csak a szintentarto programban)

Tisztitsuk meg a paparikat a husat vagjuk nagyobb kockakara vagjuk, a hagymat is a cikkinit karikazzuk, a paradicsomot pedig felbe vagjuk.Valtakozva huzzuk fel a zoldsegeket 4 nyarsra.Megsozzuk, szorjuk be morzsolt kakukkfuvel es lazan csavarjuk foliaba.Elomelegitett sutoben 35 pecig sutjuk A foliabol kiveve fott kukoricabol es patrolt barnaroizsbol keszult koretere helyezzuka mit megszurunk ceyenne borssal.A szintentarto programban megszorjuk 5 dkg reszelt sajttal.




Írta: elvira1, 2006. január 30. 13:20
Fórumozz a témáról: Rosemary Conley diétája és receptjei fórum (eddig 7 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook