Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Grapefruit jótékony hatása

Kategóriák: Összes cikk » Szépség & egészség » Egészség


A grapefruitról csupán a 17.-ik század közepén tettek említést.Először a karibi térségben,majd egyre több trópusi,szubtrópusi országban termesztették,legnagyobb exportálója jelenleg azonban az USA.Nagyméretű,lédús frissítő hatású,a citrusfélék családjába tartozik.
Zöldes vagy narancssárgás héja viszonylag vastag, gyümölcshúsának színe a sárgától a halványpirosig változik.


Grapefruit jótékony hatása Íze üdítő,savanykás kesernyés.Közkedvelt frissen fogyasztva,de készítenek belőle gyümölcslevet,lekvárt vagy zselét is.Illatos héja kandírozható,és üdítőitalok készítéséhez használt olajat is nyernek belőle.Magjából is olajat sajtolnak.

A grapefruit alacsony energia-és cukortartalmú gyümölcs.Ezért az egészségmegőrző étrend része lehet,és napi fogyasztásra javasolható.Fogyni vágyok számára kitűnő.

Vízben oldódó élelmi rostot pektint tartalmaz.A táplálékkal elfogyasztott koleszterin egy részét megköti,nem engedi felszívódni,ezáltal hozzájárul az erek egészségének megóvásához.Csökkenti a vérnyomást.Nyugtató,és májtisztító hatása van.Káliumban dús ezért a vért lugossá teszi.A magját a gyógyszeripar is hasznosítja.

Jó C-vitamin forrás,20dkg elfogyasztása fedezi egy egészséges felnőtt napi szükségletét.

A grapefruit szedése után már nem érik tovább,hűtőszekrényben azonban akár egy hétig is eltartható.A rózsaszín gyümölcsben valamivel több a C-vitamin és cukortartalma is több,mint a sárga húsúba.Az értékes része a gyümölcsgerezdeket elválasztó hártyában van.Kis mennyiségben a héj alatti részen is található az értékes pektin.

Nagyon jól illik a tenger gyümölcseihez,füstölt halakhoz,szárnyashúsokhoz.Levéből pikáns ízű salátaönteteket lehet készíteni.Nagyon fontos megjegyezni,hogy a gyümölcsöt nem szabad facsarni,CSAK PRÉSELNI,mert a rostok tartalmaznak néhány olyan anyagot,amelyek blokkolják az emberi szervezet több működési elemét is.A roncsolással ezek az anyagok a lébe kerülve károsak.



A cikket írta: Rika1, 2007-02-20 20:40 (utoljára módosítva: 2010-01-14 21:43)





Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Stevia (sztívia) természetes édesítőszer



Ha ez tetszett, olvasd el a következő, Rika1 által felvitt cikket is: Az egészség és a kivi (Egészség, Táplálkozás, Vitaminok, kiegészítők, gyógyszerek)