Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Bioélelmiszerek

Kategóriák: Összes cikk » Szépség & egészség » Egészség


Bioélelmiszerek, biotáplálkozás
A makrobiotikának Európában egy sajátos utózöngéje támadt. A széles körben ismertté vált jelszó: természetes élelmiszereket!A jelszó értelmezése: a növények termesztésénél tilos növényvédő szert, műtrágyát vagy más kemikáliát használni, a növény természetes körülmények között nöjjön, érjen meg, hozza termését.


Hitelt érdemlő felmérések tanúsítják, hogy a haszonnövényeket károsító anyagok állati kártevők (főként rovarok), baktériumok és gombák, gyomnövények a termés egyharmadát elpusztítják. A műtrágyázás, a talaj termőerejének visszapótlása teszi lehetővé a területegységekre eső termésátlagok hatalmas növelését, tehát azt, hogy viszonylag kis területen, kevés munkaerővel nagyon sok ember számára elegendő élelmiszert termeljenek. Akkor, amikor emberiség lélekszáma gyorsan növekszik, a mezőgazdasági termelés ezzel alig tud lépést tartani, nem lehet és nem is szabad lemondani egyetlen lehetőségről sem, amely az éhezés fenyegető rémét el tudja hárítani. A nagyüzemi mezőgazdaság, a tömeges termelés nem nélkülözheti ezeket a vegyszereket.

A modern mezőgazdaság a vegyszereket szigorú technológiai rend szerint alkalmazhatják, és ez egyben biztosítékot jelent a mérgezési veszély kizárására. Ezt bizonyítják azok a vizsgálatok, amelyek szerint a fogyasztásra szánt termények több mint 90%-ában egyátalán nem volt kimutatható a tenyészidőszakban használt szer hatóanyaga. Ahol mégis sikerült megtalálni, mennyisége az egyébként is messze maximális biztonságot jelentő érték alatt volt.
Figyelmedbe...Figyelmedbe ajánljuk még:
» Zsíros kérdések (cikk)
» A tehéntejről (cikk)
» E- 412, avagy amit a Guármaglisztről tudni akarsz (cikk)

Modellkísérletben azt is tisztázták, hogy az élelmiszerekben esetleg megmaradt vegyszerek tisztítása, főzés során gyakorlatilag teljes egészében elpusztulnak, eltávolítódnak.
Ettől függetlenül környezet-egészségügyi és környezetvédelmi szempontból mindenképpen örömmel kell üdvözölni azokat a törekvéseket, amelyek a mezőgazdaságban kémiai anyagok csökkentésére irányulnak. Az eredmények a kártevőknek ellenállóbb növényfajták kinemesítéséből, a biológiai módszerek (a kártevők természetes ellenségeinek, kórokozóinak felhasználása) szélesebb körű elterjedésétől várhatók.

A másik oldalról azt is látnunk kell, hogy a mezőgazdasági vegyszerek széles körű elterjedtsége lehetetlenné teszi, hogy kisebb vagy akár nagyobb területen termelt növények érintkezzenek vegyszerrel. A permetezéssel vagy kiszórással a szántóföldekre juttatott vegyszerek nagy területre eljutnak. Konkrét példája ennek, hogy hosszú ideig használt, de jelenleg már sok országban tilalmi listára helyezett DDT a sarkvidéken élő állatok zsírjában is megjelent, bár ott természetesen soha nem alkalmazták. Ily módon a „bio-„vagy „reform” élelmiszerek fikciónak tekinthetők. Annyi igazság kétségtelenül van a javaslatokban, hogy a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztását előtérbe hozza, és így elősegíti a kiegyensúlyozott táplálkozást.

A különböző táplálkozási irányzatoknak legnagyobb veszélye az, hogy a szakmai és a széles közvélemény a legkülönbözőbb jellegű táplálkozást kapja, amelyek egymásnak nemegyszer ellentmondanak. Az orvos és a laikus ezáltal bizonytalanná válik, és valóban megalapozott következtetéseket is fenntartással fogadja. A tények azonban tények maradnak, amelyeket nem lehet elképzelésekhez igazítani, hanem a táplálkozási elveket kell ezek alapján felépíteni.A cikket írta: norci78, 2007-02-21 12:16 (utoljára módosítva: 2007-09-10 21:37)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Az árpa – (Hordeum vulgare)Ha ez tetszett, olvasd el a következő, norci78 által felvitt cikket is: Székrekedés elleni étrend (Egyéb diétás témák)