Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Vércsoport diéta

Kategóriák: Összes cikk » Diéta & fitness » Más diéták » Egyéb diéták


A vércsoport szerinti diéta nem a plusz kilók leadását célozza meg, hanem az egészségesebb táplálkozást, ennek ellenére ma már sokan bevált módszerként kezelik.
A vércsoport szerinti diéta alapja az egyes tápanyagok elkülönítése. Mivel az egyes vércsoportok szülöttei más-más tápanyagokat képtelenek megemészteni, a helytelen táplálkozás túlsúlyhoz vezethet.


Ha azonban egészségesen, saját szervezetünk igényeinek megfelelően táplálkozunk, nemcsak az elhízást kerülhetjük el, de a már lerakódott plusz kilóktól is könnyebben megszabadulhatunk.

A vércsoport diéta lényege

Peter D'Amo, a diéta megalkotója szerint minden vércsoport más és más jellemzőkkel rendelkezik. Nem csak fizikai adottságukban, de gondolkodásmódjukban, mentalitásukban is különböznek. Emiatt tápanyag igényük, s emésztésük is különböző. Míg a "0" vércsoport szülöttei el sem tudják képzelni, hogy egy ebéd hús nélkül is laktató legyen, addig az "A" vércsoportúak számára ez a fajta táplálkozás érthetetlen, s nem is előnyös.

A "0" vércsoport táplálkozása

A "0" vércsoport tagjai energikus vezéregyéniségek, szinte egyetlen pillanat nyugtuk sincs. Ha kénytelenek egyhelyben várakozni, akkor is állandóan izegnek-mozognak. Magabiztos, társaságkedvelő emberek, szinte minden esetben logikusan gondolkodnak.

Ajánlott élelmiszerek:
- Kecskesajt
- Borjú- és marhahús
- Hagymafélék, karalábé, brokkoli
- Bab, rizs, dió, tökmag
- Zöldfűszer, kömény, petrezselyem, bors és fokhagyma
- Hering, lazac, tonhal

Kerülendő tápanyagok:

- Füstölt ételek
- A legtöbb tejtermék
- Búza- és kukoricatartalmú ételek
- Eper, narancs, sárgadinnye
- Avokádó, káposzta, karfiol
- Burgonya, édességek

Az "A" vércsoport táplálkozása

Az "A" vércsoportba tartozó emberek igen találékonyak. Rendkívül igényesek, nem egyszer maximalisták. A stressz, a rossz környezet, s az idegesség nagyon megviseli őket. Táplálkozásukban a zöldségek játszák a legfontosabb szerepet.

Ajánlott élelmiszerek:

- Szója, lencse, bab
- Brokkoli, káposzta, tökfélék
- Ponty, szardínia, lazac
- Kecsketejből készült tejtermékek
- Zöldfűszerek, mustár, gyömbér
- Áfonya, meggy, mazsola, barack, szilva

Kerülendő tápanyagok:

- Húsfélék, burgonya
- Teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa
- Padlizsán, káposzta, paprika
- Kesudió, pisztácia
- Bors

Az "AB" vércsoport táplálkozása

Az "AB" vércsoport szülötte érzelmes és rendkívül szenvedélyes. Barátságos típus, fejlett empatikus képességgel rendelkezik, s általában optimista.

Ajánlott élelmiszerek:

- Nyúl, pulyka, bárány
- Rizs- és búzafélék
- Zöldfűszerek, torma, kömény
- Sovány tej, kecske- és tehénsajtok
- Szójafélék
- Vanília, fahéj
- Szinte bármelyik zöldség és gyümölcsfélét fogyaszthatja

Kerülendő tápanyagok:

- Borjú, marha, sertés
- Füstölt lazac
- Nemespenésszel érlelt sajtok
- Hüvelyes zöldségek
- Kukorica
- Banán, narancs, tökmag
- Kapribogyó
- Égetett szesz

A "B" vércsoport táplálkozása

A "B" vércsoportúak rendkívül kreatívak, s nem tűrik a korlátokat. Erős szabadságvággyal rendelkeznek, s lelkes szervezők.

Ajánlott élelmiszerek:

- Vadhúsok, bárány
- Tejtermékek
- Lepényhal, pisztráng
- Borsó, bab, padlizsán
- Köles, rozsfélék
- Alma, körte, eper
- Zöldfűszer, gyömbér

Kerülendő tápanyagok:

- Csirke-, sertés- és kacsahús
- Kukoricaliszt, hajdina
- Kagylófélék, tintahal
- Füstölt lazac
- Retek, paradicsom, tök
- Rebarbara, fahéj

D'Adamo kísérletei során felfigyelt arra, hogy egyes emberek jobban kedvelik a húsféléket, míg mások inkább a vegetariánus étrendet követik. Kísérletei során ráébredt, hogy az egyes vércsoportba tartozók más-más élelmiszereket részesítenek előnyben táplálkozásuk során. Véleménye szerint ez nem a véletlen műve; testünk azokat az ételeket igényli, melyek számára valóban szükségesek.
A többi tápanyag csupán hátráltatja az emésztést, s a funkciók helyes működését. A vércsoport diéta ezen az elven alapul, s amellett, hogy segít a plusz kilók leadásában, az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik.


Szerző: Kókai Kata
Megjelent partneroldalunk a Családinet hozzájárulásával.



A cikket írta: Hoxa, 2007-01-26 16:11





Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Hogyan fogyjunk okosan...



Ha ez tetszett, olvasd el a következő, Hoxa által felvitt cikket is: "Témakarika" cikkírói verseny 2012. március - "GYEREKEK" (Portállal kapcsolatos témák, Témakarika)